x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vernisaj Alexandru Paraschiv

Vernisaj Alexandru Paraschiv

23 Mar 2010   •   00:00
Vernisaj Alexandru Paraschiv
ALEXANDRU PARASCHIV:  ÎNTRE GRASSE ŞI GALAŢI
Artistul născut în Călăraşiul pe care îl iubeşte atât de mult a deschis o nouă expoziţie la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. Muzeul este o instituţie unicat în peisajul românesc şi european prin demersurile şi proiectele sale premeditate adânc de directorul Dan Basarab Nanu. Coborând pe Dunăre de la Ruse (Galeria de Artă/Elena Velikova), Silistra (Galeria de Artă Silistra/Yordan Kissiov), Călăraşi (Muzeul Dunării de Jos) într-un spaţiu devenit sacru, ciclul de expoziţii Artă şi Magie a fost montat magistral la Galaţi de graficianul Gheorghe Miron, coleg şi prieten al artistului. Dacă la un alt mare artist dunărean şi universal, Nică Petre, pot fi uşor recunoscute ciclurile cu simboluri falusoide sau pubiene, la Alexandru Paraschiv ele nu sunt decât trepte ale vieţii, de la origini şi până în posteritate. Prin scenografia simplă, dar entuziasmantă de montare a expoziţiei, Gheorghe Miron a redescoperit o altă dimensiune a operelor lui AlexParas, perenitatea! Sculpturile artistului redescoperă esenţele vieţii din preistorie pe care le proiectează în viitor. În acestă manieră, artistul-şaman, asemenea marilor sculptori, are vocaţia universalului. Artistul utilizează ca instrumente de artă şamanică gesturile primordiale ale femeii sau diferitele ipostaze ale cuplului divin: bărbat-femeie! Astfel, două ciocane/sceptre de piatră, simbol al puterii în lumea neolitică, sunt transformate plastic original-originar de artist într-un cuplu El-Ea! Deloc întâmplător organizatorii expoziţiei au utilizat această piesă pentru afişul şi catalogul expoziţiei. Cuplul divin "Adam şi Eva" este matricea tuturor începuturilor. "Capetele de tauri", pandant peste milenii al cultului virilităţii şi al puterii - deşi teme sau canoane ancestrale -, marchează o nouă pistă în sculptura modernă.  
Manifestarea a constituit un eveniment cultural al Galaţiului şi al Dunării de Jos, la care au participat oficialităţi, sponsori, artişti şi numeroşi reprezentanţi ai mediei. O pată de culoare a constituit-o prezenţa vie a elevilor Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin". Atmosfera creată de organizatori a fost elevată şi prietenească, o stare de spirit propice desfăşurării unui eveniment de o asemenea talie.
Dr Marian Neagu


E GREU SĂ SCOŢI SUFLET DIN PIATRĂ
Alexandru Paraschiv are o poveste.
O poveste a începuturilor.
La început a fost Haosul.
Apoi, nu ştim cum, lucrurile s-au conturat, au aparut forme, oameni, ordine.
Amintirile începutului s-au concretizat în semene magice, care încercau să influenţeze concretul.
Nimeni nu ştie exact ce a fost între haos şi concret.
Au ramas semne din vremuri pe care nu le putem măsura în timp.
Vremuri care se află mai mult sau mai puţin în noi.
Unii conştientizăm acest lucru, alţii nu.
Alexandru Paraschiv este un fericit, acceptat nu ştiu de cine, în arta de a cunoaşte  trecerea haosului către concret.
El a avut şansa sa fie iniţiatul caruia i s-a dat harul transpunerii în formă a semnelor... a semnelor de început de lume.
Alexandru nu este un arheolog, nu a descoperit nici o statuetă gumelniţeană pe care să o copieze. El, pur şi simplu, aşa simte torsul feminin, aşa simte ideea de cuplu, aşa simte în linie forţa taurului. Aşa percepe cu mintea şi sufletul începutul.
Face acest lucru într-o tehnică desăvârşită şi, prin acurateţea imaginii, te duce cu gândul la mistere de nepătruns.
Alexandru recrează o lume, o lume a poveştilor inteligente.
O lume în care piatra avea suflet...
Dan Basarab Nanu

×
Subiecte în articol: arte