x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Istoria artei, găndită altfel

Istoria artei, găndită altfel

de Sebastian S. Eduard    |    23 Dec 2007   •   00:00
Istoria artei, găndită altfel

Lucrarea pune in valoare opere de artă mai puţin mediatizate, dar semnificative pentru anumite orientări artistice. In volum, Julian Bell propune o călătorie imaginară "de-a lungul mileniilor şi de-a latul oceanelor lumii", oferind o perspectivă asupra unor spaţii culturale superficial cunoscute, sau chiar neglijate, atăt de cercetătorul, căt şi de publicul european.

Pictorul şi scriitorul Julian Bell a lansat la Bucureşti volumul "Oglinda lumii. O nouă istorie a artei".

Lucrarea pune in valoare opere de artă mai puţin mediatizate, dar semnificative pentru anumite orientări artistice. In volum, Julian Bell propune o călătorie imaginară "de-a lungul mileniilor şi de-a latul oceanelor lumii", oferind o perspectivă asupra unor spaţii culturale superficial cunoscute, sau chiar neglijate, atăt de cercetătorul, căt şi de publicul european. Ce are un pergament chinezesc din Antichitate in comun cu o fotografie făcută de un paparazzi sau o piatră din preistorie cu ultima creaţie video? Răspunsul ni-l oferă Julian Bell, călăuza acestei călătorii imaginare admirabile, intreprinse de-a lungul mileniilor şi de-a latul oceanelor lumii, pe firul unei naraţiuni incitante din care este ţesută cea mai bogată istorie a artei din căte s-au povestit.

Diferenţe. Făcănd parte din categoria sintezelor de istoria artei, "Oglinda lumii‘‘, de Julian Bell, se diferenţiază de majoritatea lucrărilor anterioare prin faptul că oferă, in spiritul erei globalizării, şi o perspectivă consistentă asupra unor spaţii culturale altădată superficial cunoscute sau chiar neglijate, atăt de cercetătorul, căt şi de publicul european. Pentru prima dată cititorul romăn are posibilitatea de a parcurge o traducere publicată simultan cu apariţia originalului: versiunea in limba romănă a cărţii lui Julian Bell este realizată in co-ediţie cu prestigioasa Thames&Hudson.

"Oglinda lumii" este o istorie universală a artei, punănd in lumină evoluţii culturale din toate zonele lumii. Cartea, care cuprinde 372 de ilustraţii, poate fi inţeleasă ca o introducere in istoria artei, volumul cuprinzănd informaţii despre arta preistorică, dar şi despre cea contemporană. Autorul vede arta ca pe o "oglindă a lumii", punănd-o permanent in context istoric, social, politic, religios, filosofic.

sebastian.eduard@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: carte artei julian bell