x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Mihai Eminescu şi Nadia Comăneci omagiaţi în China

Mihai Eminescu şi Nadia Comăneci omagiaţi în China

de Dan Tomozei    |    15 Ian 2013   •   14:17
Mihai Eminescu şi Nadia Comăneci omagiaţi în China

Poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, a fost omagiat, marţi, în China, în cadrul unei ceremonii organizate la Şcoala Naţională “1 Octombrie” din Beijing, una dintre liceele de renume ale capitalei asiatice, într-un spectacol asigurat integral de elevii chinezi, pentru al cincilea an consecutiv.

Celebrarea zilei culturii române a avut loc în prezenţa diplomaţilor din România şi Republica Moldova, acreditaţi în China, tinerii chinezi dedicând evenimentul din acest an celei mai cunoscute gimnaste a planetei, Nadia Comăneci, un idol aici chiar şi la zeci de ani de la unicele performanţe înregistrate la Montreal. Elevii şcolii în care se predă în peste 20 de limbi străine, au fost impresionaţi de proiecţile video în care România şi Nadia Comăneci au fost prezentate drept unicate la nivel planetar, pentru generozitatea cu care au marcat istoria culturală şi sportivă. Primul 10 din istoria gimnasticii i-a făcut pe mulţi sutele de tinerii elevi prezenţi la eveniment să amuţească la propriu pentru ca apoi să se lanseze în ropote de aplauze în urma explicaţiilor oferite de ministrul Însărcinat cu Afaceri din cadrul Ambasadei României la Beijing, Ion Dicu, domnia s-a prezentând dimensiunea culturală inegalabilă a lui Mihai Eminescu şi performanţele unice ale Nadiei Comăneci. Mulţumind gazdelor pentru perseverenţa de a organiza anual o zi dedicată României, ministrul Ion Dicu a declarat că “dorim să vă mulţumim în numele colegilor din România şi Republica Moldova pentru faptul că ne faceţi să ne simţim ca acasă”.

La rândul său, Iurie Vition, consilier în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în China, ţară nelipsită la evenimentele dedicate poetului Mihai Eminescu, a declarat că “suntem bucuroşi de sărbătoarea culturii române care ne reuneşte aici, la Beijing, an de an. Ambasada Republicii Moldova vine în şcoala dumneavoastră deja pentru a patra ediţie, pentru a releva încă odată identitatea de cultură, istorie, obiceiuri şi limbă a neamului românesc din cele două ţări, Republica Moldova şi România”.

Dedicat geniului sportiv “Na-dia Cîmă-neţii” cum spun chinezii, evenimentul a cuprins un moment de lectură, demonstraţii de gimnastică dar şi o scurtă prezentare de modă inspirată din porturile tradiţionale româneşti.

Trebuie spus că evenimentul de omagiere a poetului naţional Mihai Eminescu la Beijing a fost iniţiat de fostul ambasador al României în China, E.S. Viorel Isticioaia-Budura, la Şcoala Naţională “1 Octombrie” din Beijing, la mijlocul secolului XX, un alt fost ambasador român, Romulus Budura, fiind profesor.

În semn de respect pentru efortul peren al elevilor şi profesorilor chinezi din Beijing, Ambasada României a oferit şcolii, în acest an, câteva tablouri cu momente memorabile din activitatea Nadiei Comăneci şi a altor olimpici români care au făcut istorie şi care sunt bine cunoscuţi aici, în China.

×