x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Roxana Matei, o voce de aur în anii ’50

Roxana Matei, o voce de aur în anii ’50

02 Aug 2011   •   21:00
Roxana Matei, o voce de aur în anii ’50

Nascuta in Bucuresti (1926), intr-o familie de intelectuali, Roxana Matei a crescut intr-un mediu in care, pe langa multe preocupari culturale, muzica a avut un loc important. In adolescenta a fost entuziasmata de filmele muzicale americane interpretate de Fred Astaire cu muzica de George Gershwin, Irving Berlin, Cole Porter si altii.

Ii placea sa asculte swing, blues si aranjamentele mari­lor orchestre, Big Band-urile dirijate de Glenn Miller, Duke Ellington, Tommy Dorsey... Asculta la radio si pe discuri (inca nu exista magnetofonul) cei mai cunoscuti interpreti ai vremii, precum Ella Fitzgerald, Doris Day, Caterina Valente, insusindu-si stilul interpretativ american. La maturitate a aparut intamplator, pentru prima oara, pe scena, intr-un spectacol de amatori, creat si interpretat de arhitecti si ingineri ai unui Institut de Proiectari, intitulat "IPSR zam­beste".

Roxana a cantat impecabil un swing in limba engleza. Trebuie mentionat ca eram in 1955, in plin regim comunist. Publicul a ramas incremenit, apoi aplauzele nu mai conteneau! Succesul a fost rasunator! La scurt timp dupa acest debut, a fost solicitata de formatii profesioniste sa fie solista, incepand astfel o cariera ascendenta, rapida, la Teatrul "C. Tanase", Casa de discuri Electrecord, Televiziune, cu turnee nenumarate in tara si in strainatate.

Intre anii 1955 si 1965, Televiziunea era la inceputurile ei, iar emisiunile fiind "in direct", din pacate, nu a ramas nici o inregistrare. De-a lungul carierei, Roxana Matei a interpretat peste 100 de compozitii, multe cantece ale compozitorilor Radu Serban, Vasile Veselovski, Giroveanu, Malineanu etc., dar a cantat mult si in engleza, italiana, franceza.

Iata ce spune Margareta Paslaru despre "vocea de aur" a anilor ’50: "Compozitorul Radu Serban a fost acela care mi-a facut cunostinta cu Roxana Matei, ne aduna la repetitii in jurul pianului sau. Eram eleva cand fredonam cu colegele «Un minut» si «Pomul cu vrabii». Ne-am revazut la Electrecord in Strada Luigi Cazzavilan, apoi pe platoul primei televiziuni din Moliere nr. 2, in emisiunile regizate de – pe atunci – tanarul Valeriu Lazarov. Roxana se misca astfel cu o eleganta innascuta, combinata cu firescul interpretarii, ceea ce o detasa de restul cantaretelor mature din acea vreme. Avea stil, o pronuntie impecabila, publicul fiind convins ca este profesoara de engleza. Cei care i-au ascultat muzica nu o vor uita. Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul!".

×