x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actorii din Sibiu duc în Câmpia Siberiei un spectacol de Silviu Purcărete

Actorii din Sibiu duc în Câmpia Siberiei un spectacol de Silviu Purcărete

de Maria Sârbu    |    23 Iun 2014   •   19:24
Actorii din Sibiu duc în Câmpia Siberiei un spectacol de Silviu Purcărete
Sursa foto: SEBASTIAN MARCOVICI

Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu va prezenta la 28 şi 29 iunie, în cadrul Festivalului “Academia” din Omsk, Rusia, montarea lui Silviu Purcărete “Călătoriile lui Gulliver” - exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift. Cu a doua reprezentaţie a sibienilor se va încheia, la 29 iunie, ediţia a IV-a a evenimentului teatral internaţional, organizat în acest mare oraş din partea sudică a Câmpiei Siberiei de Vest, oraş aflat la 2.700 kilometri de Moscova. Programul festivalului cuprinde unele dintre cele mai mari producţii ruseşti ale anului trecut, dar şi spectacole din Israel, Lituania, România. Bunăoară, va fi jucat, la 26 şi 27 iunie, “Intrigă şi iubire”, regia Lev Dodin (Teatrul Malîi din Sankt Petersburg), spectacol de care a avut parte, la începutul acestei luni, publicul Festivalului de la Sibiu şi despre care criticul George Banu spunea că e un spectacol-capodoperă. Completează programul Festivalului “Academia” montări semnate de Serghei Bezrukov (Moscova) sau Rimas Tuminas (Vilnius).

Chiar şi cu aceşti mari creatori, conducerea festivalului spunea, potrivit publicaţiei “Rossiyskaya gazeta”, că programul ar fi fost mai bogat, dacă nu ar exista evenimentele din Ucraina - “conflictul politic”, care le-a făcut pe unele teatre din Europa să nu mai vină la ”Academia”, dar că speră ca pe viitor să se reia colaborarea cu acele trupe.

“Călătoriile lui Gulliver” (Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol) este un proiect cultural demarat în parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh. Aşa cum descrie Naţionalul sibian, seria de exerciţii scenice coordonate de Silviu Purcărete îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se întâlneşte cu o aspră satiră politică, regizorul făcând o lectură fidelă a textului, utilizând însă imagistica barocă proprie stilului său. Pe o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru “Vocile din Cimitirul Vesel”, montarea  “Călătoriile lui Gulliver” reuneşte aspecte sociale şi culturale ale lumii din jurul nostru.


×