x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru “Butoiul cu pulbere” - premieră la Teatrul Naţional Bucureşti

“Butoiul cu pulbere” - premieră la Teatrul Naţional Bucureşti

de Maria Sârbu    |    11 Sep 2014   •   19:04
 “Butoiul cu pulbere” - premieră la Teatrul Naţional Bucureşti
Sursa foto: TNB

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) anunţă pentru începutul stagiunii un spectacol nou: “Butoiul cu pulbere” de Dejan Dukovski, în regia lui Felix Alexa. Premiera va avea loc la 20 septembrie. În acest sezon teatral, când e aproape finalul lucrărilor de reconstrucţie a clădirii, repertoriul TNB se va îmbogăţi. Vor fi aduse la rampă diverse spectacole, dar, totodată, se reiau, în sălile noi, montări mai vechi, care nu au fost prezentate o perioadă din motiv că unele săli în care au fost concepute au dispărut sau au fost refăcute.

A devenit o tradiţie ca stagiunea Naţionalului bucureştean să fie deschisă oficial în săptămâna în care începe anul şcolar în România, chiar dacă uşile teatrului se deschid mai înainte. Aşa că ziua  premierei spectacolului “Butoiul cu pulbere” va fi ziua când se deschide oficial stagiunea 2014-2015 la TNB.

Potrivit Teatrului Naţional, “Butoiul cu pulbere” (spectacolul se va juca la Sala Pictură), text scris de dramaturgul macedonean Dejan Dukovski, este o comedie neagră despre Balcani, pusă în scenă în multe ţări şi ecranizată cu succes.

“«Butoiul cu pulbere» este numele pe care Churchill l-a dat Balcanilor după cel de-al doilea război mondial, la momentul constituirii Iugoslaviei. Piesa lui Dukovski, departe de a da o explicaţie politico-istorică a faptelor, se concentrează pe relaţiile dintre oameni. Regizorul Felix Alexa propune un spectacol modern, în care scenele se succed alert, ca într-un carusel al violenţei şi unde accentele hiper-realiste alternează cu un umor negru extrem”, anunţă TNB. Rolurile au fost încredinţate actorilor Răzvan Vasilescu, Marius Manole, Mihai Călin, Marius Bodochi, Andrei Finţi, Istvan Teglas, Marcelo S. Cobzariu, Crina Semciuc, Florentina Ţilea, Victoria Dicu, Alexandra Poiană. Scenografia e semnată de Andrada Chiriac. Spectacolul durează o oră şi 15 minute.


Amintim aici ingeniosul proiect “9G” - dedicat tinerei generaţii de creatori la TNB, lansat în stagiunea trecută. Primul spectacol propus publicului din cadrul acestuia este “ActOrchestra”, o creaţie colectivă în regia lui Horia Suru, cu actorii Petre Ancuţa, Florin Călbăjos şi Emilian Mârnea, al “căror har actoricesc se îmbină cu talentul uluitor cu care mânuiesc instrumente muzicale dintre cele mai diferite”. Acest spectacol “cuceritor şi inedit” poate fi văzut la 17 septembrie, ora 20:00, la Sala Mică.

×