x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Lev Dodin aduce la Festivalul de la Sibiu noul său succes: “Intrigă şi iubire”

Lev Dodin aduce la Festivalul de la Sibiu noul său succes: “Intrigă şi iubire”

de Maria Sârbu    |    13 Apr 2014   •   19:21
Lev Dodin aduce la Festivalul de la Sibiu noul său succes: “Intrigă şi iubire”
Mari spectacole în deschiderea FITS
În prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu – FITS (6-15 iunie) vor fi prezentate două spectacole străine semnate de creatori cu renume: “Intrigă şi iubire”, adaptare după Friedrich von Schiller, în regia lui Lev Dodin, producţie a Teatrului Malîi din St. Petersburg, şi “Seuls”/ “Singuri” de şi cu Wajdi Mouawad – compania “Au Carré de l'Hypoténuse” (Canada). “Intrigă şi iubire” este o creaţie din stagiunea 2012-2013, care concurează la cel mai prestigios premiu teatral din Rusia – Masca de aur – Golden Mask (se va decerna la 18 aprile), având şapte nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun spectacol, pentru regie, scenografie, rol feminin, rol masculin. Această celebră trupă, care face parte din Uniunea Teatrelor din Europa, a fost de mai multe ori în România – la Bucureşti şi Sibiu, prezentând memorabile spectacole semnate de acest redutabil regizor, printre care “Gaudeamus”,  “Unchiul Vanea”, “Viaţă şi destin”, “Cevengur”.

În “Intrigă şi iubire” joacă actori celebri. De notat că în distribuţie e şi frumoasa actriţă Elisaveta Boiarskaia, cea din filmul “Amiralul”, fiica actorului Mihail Boiarski, care a jucat în pelicula Elisabetei Bostan “Mama”, interpretând şi cântecul lupului Titi Suru. Reprezentaţia de la Sibiu va avea loc vineri, 6 iunie, de la ora 21:00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Lev Dodin are 70 de ani. De-a lungul carierei sale a regizat spectacole care au devenit “şcoală” ¬ un exemplu fiind “Gaudeamus”. A crescut generaţii de actori şi regizori, unul dintre discipolii săi fiind Yuri Kordonsky, care a regizat spectacole de succes în România.

Actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad aduce pentru prima dată la noi spectacolul “Seuls” al Companiei sale “Au Carré de l'Hypoténuse”. Se spune despre el că e “o raritate în spaţiul teatral pentru talentul său descriptiv”. S-a născut în Liban în 1968, părăsind ţara la 7 ani. A trăit în Franţa, apoi s-a mutat în Canada. A fost distins cu numeroase premii, acordându-i-se şi medalia Chevalier de l’Ordre National des Arts et des Lettres. Spectacolul “Seuls” l-a făcut cunoscut pe Wajdi Mouawad la Avignon în 2008. Un an mai târziu a devenit artist asociat la acest mare festival.  “Seuls”, un one-man show scris, regizat şi interpretat de Wajdi Mouawad, este programat deci în prima zi de FITS, de la ora 18:00, pe scena Teatrului Naţional “Radu Stanca”.

Tot la 6 iunie va avea loc în cadrul Festivalului o reprezentaţie cu “Faust”-ul lui Silviu Purcărete, producţie a Naţionalului sibian. Acest megaspectacol este solicitat de public, iar organizatorii festivalului îl programează la fiecare ediţie.

Publicul larg va fi şi în acest an impresionat de spectacolele în aer liber din centrul istoric al oraşului. Va fi prezentă în deschiderea FITS şi Compania franceză “Les Lendemains”, cu spectacolul “Les Pepones”, o demonstraţie “fascinantă”, după cum spun organizatorii, de echilibristică şi acrobaţie la o înălţime de 10 metri, care va începe la ora 22:30 în Piaţa Mare din Sibiu.
Festivalulul de la Sibiu are în acest an tema “Unicitate în Diversitate”. Zece zile de evenimente în numeroase spaţii!

×