x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru [ship of fools] - (instalație) [proiecție] / atelier / @UNAGE, Iași

[ship of fools] - (instalație) [proiecție] / atelier / @UNAGE, Iași

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Noi 2021   •   08:24
[ship of fools] - (instalație) [proiecție] / atelier / @UNAGE, Iași

În perioada 1-4 noiembrie, [ship of fools] ajunge la Iași. Lansăm, în premieră, o instalație creată de Andrei Cozlac în colaborare cu Silviu Apostol, proiectăm filmul de dans creat colectiv și povestim despre procesul de lucru care i-a dat naștere.

 

1 - 4 noiembrie, orele 15:00 - 19:00 | Foaier, Corpul A

(ship of fools), Instalație de Andrei Cozlac și Silviu Apostol

 

Instalația conturează o serie de bucle temporale care explorează narativitatea filmului [ship of fools], integrând o serie de texturi realiste din spațiile și experiențele performerilor. Suntem martorii unui conglomerat de senzații și percepții atemporale, prinse în jocul transferului de memorii cinetice și vectori, într-un ansamblu vizual sculptural augmentat prin videomapping. Această structură devine un mecanism de observație a timpului și a mișcării corpului.

 

4 noiembrie, ora 16:00 - 18:00

“Încotro dansăm?”, Atelier propus de Alexandra Bălășoiu

 

Scos din context, dansul poate părea o nebunie. Într-o lume pe fugă și gânduri, să alegi să fii dansator sau creator de spectacol, poate părea uneori un demers aberant și inutil. Totuși, de ce o facem? Ce stă în spatele impulsului nostru de a ne mișca, de a-i mișca pe alții sau de a-i invita sa ne privească în mișcare? Consider că este esențial pentru un creator să se întrebe și să-și răspundă periodic la aceste întrebări. 

 

În cadrul acestui atelier, vom porni de la corporalitate, unde vom găsi o serie de răspunsuri temporare care vor reprezenta fundația unor mici fragmente coregrafice pe care le vom împărtăși cu ceilalți.

 

4 noiembrie, ora 19:00 | Sala Studio

Proiecție film de dans și discuție cu Alexandra Bălășoiu. Moderator: Lorette Enache

 

Patru dansatori călătoresc printr-o multitudine de spații, într-o „barcă” empatică, care le permite întâlnirea unor lumi interioare complexe cu răbdare și înțelegere, lăsând deoparte așteptările și stereotipurile. Aceștia îmbrățișează diversitatea posibilităților de a fi, găsind în mișcare modalități poetice și creative de a întâlni necunoscutul și de a face pace cu absurditatea înconjurătoare. Dansul devine o metodă de a supraviețui sufletește și de a te scufunda în propriile adâncimi, o modalitate de reconciliere cu natura noastră haotică.

 

concept și interpretare:  Virginia Negru, Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea, Cătălin Diaconu

regie și imagine: Gabriel Durlan

imagine: Victor Păcurari

montaj și colorizare : Adrian Stratulat

muzică, mix și master: Cătălin Diaconu

design de sunet: Denis Bolborea

 

Un proiect Indie Box, implementat cu sprijinul Caleido.

 

[ship of fools] este un proces colectiv al artiștilor Alexandra Bălășoiu, Virginia Negru, Cătălin Diaconu și Denis Bolborea, care și-au propus un demers coregrafic de reconciliere cu haosul și  acceptare a necunoscutului. Filmul de dans a fost creat în dialog cu regizorul și directorul de imagine Gabriel Durlan, iar instalația a fost dezvoltată de Andrei Cozlac și Silviu Apostol, ca o modalitatea de recompunere a experienței cinematografice.

 

Suntem nebunii care nu și-au găsit locul în lume, în spitale, în case, la mese și în mașini. Suntem nebunii care încă plutesc în mare, dar nu în derivă, ci în căutarea unui alt mod de a construi sens. Suntem nebunii care cred în schimbare, în imprevizibilitate. Suntem aceia care vor să învețe să asculte cu atenție astfel încât să nu se piardă în iluzia continuității. Suntem aceia pregătiți să îmbrățișeze necunoscutul, nonliniarul, ilogicul.

 

[ship of fools] este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

×