x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul din Chişinău vine la Bucureşti

Teatrul din Chişinău vine la Bucureşti

de Maria Sârbu    |    07 Aug 2014   •   18:10
Teatrul din Chişinău vine la Bucureşti
Sursa foto: Teatrul Naţional din Chişinău
La TNB se pun în vânzare, din 26 august, biletele la cele patru spectacole ale Naţionalului “Mihai Eminescu”
Agenţia de bilete a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) se redeschide la 26 august, ora 10:00. La această dată se vor pune în vânzare biletele la patru spectacole pe care le va prezenta, în perioada 11-14 septembrie, în sălile Naţionalului bucureştean, Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău. Reprezentaţiile se înscriu în turneul extraordinar “Teatrul românesc la Bucureşti şi Chişinău”, care cuprinde şi prezenţa în capitala Republicii Moldova, cu trei producţii (câte două reprezentaţii), a TNB (23-28 septembrie). Putem spune că stagiunea teatrală 2014-2015 bate la uşă, dacă agenţiile de bilete ale instituţiilor de spectacol îşi deschid uşile spre sfârşitul acestei luni.

Iniţiativa schimbului cultural între două teatre naţionale de limbă română este salutată la Bucureşti şi Chişinău, turneul fiind susţinut de Institutul Cultural Român şi de importanţi sponsori.

Publicul bucureştean are posibilitatea să vadă patru montări din repertoriul Teatrului “Mihai Eminescu”: “Amorul dănţuie şi feste joacă”, după Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilachi; “12 scaune” de Ilf şi Petrov, “Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc – ambele regizate de Petru Hadârcă – şi “Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski, regia Luminiţa Ţâcu. De notat că distribuţiile acestor spectacole sunt impresionante, cuprinzând în general toată trupa. Pe site-ul Naţionalului din Chişinău am gasit referinţe la cele patru montări: “Amorul dănţuie şi feste joacă” este realizat în stil geto-dacic (sunt închegate patru opere sheakespeariene). Tema spectacolului - amor, glume, cântece şi dansuri; “Douăsprezece scaune” – comedie muzicală despre corupţie şi birocraţie, cu aluzii la vremurile actuale; “Dorul de teatrul politic răzbate în «Hronciul Găinarilor» proaspăt montat la Naţional, iar faptul că întreaga echipă de creaţie (...) s-a implicat cu fervoare în actul scenic are şi un efect terapeutic asupra trupei, aceasta unindu-se în efortul de a realiza un spectacol amplu, viguros, actual, clocotind de viaţă”, scrie criticul de teatru Irina Nechit; “Sub directoratul lui Petru Hadârcă, Teatrul Naţional «Mihai Eminescu» a redevenit un teatru de primă mână... Încă o premieră în această stagiune, cu spectacolul «Copiii foametei», în regia Luminiţei Ţâcu, şi un nou succes fulminant. Meritul lui Petru Hadârcă e că i-a permis Luminiţei să monteze acest text zguduitor, aparţinându-i lui Alexei Vakulovski, un scriitor nedreptăţit în timpul vieţii, dar pe care încă urmează să-l descoperim, pe scena Naţionalului chişinăuian. Şi nu a greşit, întrucât Luminiţa Ţâcu i-a făcut Teatrului Naţional un mare dar: un spectacol ieşit din comun”, menţiona scriitorul Dumitru Crudu.

La rândul său, TNB va duce pe scena Naţionalului “Mihai Eminescu” spectacolele “Dineu cu proşti” de Francis Veber, regia Ion Caramitru, cu Horaţiu Mălăele în rolul principal, “Micul Infern” de Mircea Ştefănescu, regia Mircea Cornişteanu, şi “Sinucigaşul” de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa, cu Dan Puric protagonist.

×