x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul Ion Creangă celebrează Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii, în 20 martie

Teatrul Ion Creangă celebrează Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii, în 20 martie

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Mar 2021   •   17:47
Teatrul Ion Creangă celebrează Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii, în 20 martie

Du un copil chiar azi la teatru! Acesta este sloganul sub care teatrele, companiile teatrale și artiștii de pretutindeni care creează spectacole pentru cei mai tineri spectatori celebrează anual, la data de 20 martie, Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii. Însă în contextul pandemiei și al măsurilor de prevenție care au condus la suspendarea spectacolelor de teatru, anul acesta a prilejuit noi forme de celebrare, de adaptare și reziliență în afara sălilor închise pentru public.

 

Astfel sâmbătă, 20 martie, Teatrul Ion Creangă rămâne aproape de micuții spectatori din Capitală (și nu numai) prin difuzarea online a unuia dintre titlurile cele mai îndrăgite din repertoriul său: Punguța cu doi bani”, în regia Gabrielei Dumitru. Programat la ora 11:00, spectacolul se adresează copiilor cu vârsta peste 4 ani și a avut premiera în stagiunea 2019-2020. Adaptată de o echipă talentată, povestea îi introduce pe cei mici în universul unui alai pestriț imaginat de Ion Creangă: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Căci altfel de-ar fi, nu s-ar mai povesti. Din distribuție fac parte actorii: Ciprian Niculae, Oana Bănuță, Voicu Hetel, Liliana Donici și Marius Nănău.

 

Spectacolul va putea fi urmărit online (în sistem live streaming).

 

 

 

Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii

 

Inițiată de Asociația Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret (ASSITEJ) în anul 2001, Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii promovează impactul pe care artele spectacolului îl au asupra dezvoltării copiilor, atrăgând totodată atenția asupra responsabilității adultului, fie el părinte sau educator, acesta fiind cel care încurajează primele experiențe artistice ale copilului.

 

 

 

 

Cu ocazia ediției din acest an, mesajul transmis de Yvette Hardie, Președinte ASSITEJ, a celebrat resursele extraordinare de talent, creativitate, determinare și reziliență ale artiștilor din întreaga lume, care au căutat noi metode pentru a-și reîntâlni publicul în ultimele luni de zile: „au spus povești online; au creat, înregistrat sau transmis live experiențe interactive pentru copiii aflați acasă; au făcut teatru în parcuri, în grădini publice, în parcări sau chiar de partea cealaltă a unei ferestre; și-au transformat sufrageriile și dormitoarele în spații magice care au devenit parte din experiențe senzoriale; au creat biblioteci online cu resurse teatrale înregistrate; s-au orientat către tehnologia de zi cu zi pentru înregistrări pe platforme sociale; au susținut prin materialele lor creative cursurile online; au regândit online festivaluri, lecturi, tabere și workshopuri (...) Iar astăzi, pe măsură ce ne aventurăm în acest viitor necunoscut, le cerem tuturor celor cărora le pasă de accesul copiilor la lumea artelor să continue să găsească noi moduri prin care teatrul și tinerii săi spectatori se pot reconecta și regăsi. Pentru că un lucru este sigur: teatrul este mai necesar acum ca niciodată.”

 

×