x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Un week-end cu Purcărete. “Faust” – ultima reprezentaţie pe 2014

Un week-end cu Purcărete. “Faust” – ultima reprezentaţie pe 2014

de Maria Sârbu    |    12 Iun 2014   •   19:10
Un week-end cu Purcărete. “Faust” – ultima reprezentaţie pe 2014
Sursa foto: Sebastian Marcovici

La Festivalul de Teatru de la Sibiu - dialoguri cu mari creatori ai regiei mondiale: Peter Stein, Neil LaBute, Krystian Lupa, Pippo Delbono
Organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu au reuşit să-l aducă, la actuala ediţie, pe marele creator Krystian Lupa – un “guru” al câtorva generaţii teatrale din Polonia, un regizor foarte special, apreciat şi la nivel european pentru valoarea operei create.

Krystian Lupa a venit la Sibiu cu spectacolul “Fraţi vitregi” de Thomas Bernhard. Cine a avut răbdare să vadă reprezentaţia care a durat mai bine de trei ore (cu două pauze) a câştigat. Lupa a adus publicului teatrul “extremelor psihologice”. La prima vedere – foarte simplu, dar de fapt e de o mare profunzime. Spectatorului îi vine greu să facă diferenţa dintre scenă şi viaţă; rămâne răvăşit mult timp după finalul reprezentaţiei. Această stare pe care o dă montarea se datorează conceptului regizoral şi scenografic al lui Lupa şi jocului perfect al celor trei excepţionali actori de la Teatrul Naţional Stary: Malgorzata Hajewska-Krzysztofic, Agnieszka Mandat şi Piotr Skiba (după cum sunt trecuţi în programul festivalului). Actorii au fost răsplătiţi cu aplauze, iar atunci când nimeni nu se aştepta în spatele lor a apărut pe scenă, din culise, chiar Lupa – desculţ. Mirare totală şi aplauze binemeritate!

Vineri, 13 iunie, Krystian Lupa va fi în dialog cu eseistul şi criticul George Banu, iar la 14 iunie se va alinia pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu pentru a-şi dezveli steaua ce va rămâne în această cetate.
Cu prilejul prezentării joi, 12 iunie, a spectacolului “Orhidee” (producţie Franţa – Italia), creatorul acestuia, Pippo Delbono, a fost în dialog cu George Banu. Pentru Delbono teatrul este o întâlnire între “două popoare”: actori şi spectatori. Dar el încearcă totuşi să şteargă diferenţele dintre aceste grupuri de oameni.

Un alt nume de referinţă, aflat în aceste zile la Sibiu, este americanul Neil LaBute, care susţine un work-shop, are un dialog cu teatrologul Octavian Saiu: “Discuţii fără perdea despre teatru...”. De numele acestui apreciat regizor şi dramaturg sunt legate şi alte evenimente din cadrul festivalului.

La 14 iunie, va veni la o întâlnire, spre bucuria publicului, şi Peter Stein, un alt important om de teatru, a cărui stea va fi dezvelită pe aceeaşi Alee a Celebrităţilor din Sibiu. El vine cu spectacolul pe care l-a regizat: “Întoarcerea acasă” de Harold Pinter (Teatro Metastasio Stabile della Toscana), care se va juca la 15 iunie.

Trei spectacole semnate Silviu Purcărete – producţii ale Teatrului Naţional “Radu Stanca” - sunt în festivalul din acest an. Dacă joi a fost programat “Călătoriile lui Gulliver” (exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift), vineri va avea loc premiera oficială cu “Oidip”, după “Oidip rege” şi “Oidip la Colonos” de Sofocle. Un text “complicat” pe care spectacolul lui Purcărete “cumva” îl urmează, după cum spunea chiar regizorul!

Devenit legendar, spectacolul “Faust” s-a jucat în prima zi de festival, fiind programat şi în ultima zi – duminică, 15 iunie. Cu siguranţă, este cel mai căutat spectacol, dorind să îl vadă cele mai diverse categorii de public! Ţinem să spunem că este ultima reprezentaţie cu “Faust” în acest an şi va fi reluat în primăvara lui 2015. Motivul? Unul foarte frumos! Interpreta lui Mefisto, Ofelia Popii, va fi în curând mămică.

În acest week-end pot fi văzute la Festivalul de la Sibiu spectacole în săli de teatru, în pieţe, pe pietonală, spectacol de lasere, dar şi  concerte... Printre titluri se numără “Freak Show” – Florin Piersic jr, “Prinţul fericit”, în regia lui Radu Nica, “Mozart Steps” de Gigi Căciuleanu.


×