x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru V.I. Frunză a adus “Portugalia” la Teatrul Nottara

V.I. Frunză a adus “Portugalia” la Teatrul Nottara

de Maria Sârbu    |    08 Dec 2014   •   19:38
V.I. Frunză a adus “Portugalia” la Teatrul Nottara
Sursa foto: Cristina Florea și Catrinel Dumitrescu

La 12 şi 20 decembrie sunt programate două reprezentaţii cu acest nou spectacol
Victor Ioan Frunză a pus în scenă, la Teatrul Nottara, piesa “Portugalia” de Zoltán Egressy, text considerat “un hit al dramaturgiei contemporane maghiare”. Cei care au văzut şi varianta de la Baia Mare, căci V.I. Frunză a montat acolo, în 2008, această comedie, aşteaptă spectacolul de la “Nottara” cu multă curiozitate şi desigur interes. Acela a fost un spectacol minunat, rămas în memoria publicului. Şi remarc faptul că s-a şi înregistrat pentru televiziune. Deci există!

În spectacolul de la “Nottara” se regăsesc şi actori care au jucat şi în varianta de la Teatrul din Baia Mare. Distribuţia montării bucureştene îi reuneşte pe Catrinel Dumitrescu, George Costin, Cristina Florea, Sorin Miron, Luminiţa Erga, Adrian Nicolae, Raluca Gheorghiu, Alin Florea, Alexandru Pavel, Andrei Huţuleac. Scenografia aparţine Adrianei Grand.

Victor Ioan Frunză indroduce publicul în miezul textului. “În Irgács, sat din Ungaria zilelor noastre, în care preoţii şi poliţiştii trec o dată la două săptămâni şi în care să fi văzut vreodată capitala e un titlu de glorie, spaţiul în care umanitatea îşi poate comunica zbaterile şi frustrările este cârciuma. Aici, spectatorul poate urmări de sus viermuiala unor (caractere) personaje simple, ca şi când ar ridica un bolovan şi s-ar uita cu milă şi surpriză la insectele năuce adăpostite dedesubt.

Un cârciumar cu dor de ducă, un poliţist dat afară din slujbă, fata bună la toate din cârciumă care visează o iubire mare, un fost taximetrist la Budapesta întors cu coada între picioare, un beţiv monosilabic, o beţivă exuberantă şi un preot cu silă de viaţă îşi consumă într-un relativ echilibru neîmplinirile vibrând colorat şi zgomotos, fiecare cu o idee nedefinită despre cum viaţa ar putea fi minunată. Ordinea lor este spulberată de un călător venit «din altă lume».

Un scriitor aflat în drum spre Portugalia, fugind de nevastă (ce-l va găsi până şi aici), de Budapesta şi de propriile neîmpliniri, care crede şi el, ca toată lumea, că «fericirea e altundeva decât eşti», poposeşte în cârciuma din Irgács şi dă peste cap vieţile tuturor. În dezordinea produsă, cineva îşi pierde minţile, cineva renunţă la vise, un prost omoară din cauza unui idiot, unul plânge la o împărtăşanie, altul zice că-i mai bine aşa şi cineva cere o ţigară. De văzut cine-i cine. În «Portugalia». La «Nottara»”.

Secretariatul literar de la “Nottara” ne ademeneşte astfel: “O comedie despre cum să-ţi pui în ordine visele, ca să-ţi poţi trăi viaţa. «Portugalia» este comedia unei utopii, din cea mai directă contemporaneitate, marcată de duhul exodului sau al violenţei. Este povestea care ne arată că «Fericirea e în altă parte». «Portugalia» lui Victor Ioan Frunză este un exemplu strălucit de teatru popular cu actori formidabili (...). E o gingăşie infinită în modul în care Victor Ioan Frunză şi Adriana Grand au construit barul din Irgács... Lucrat cu o precizie de bijutier, spectacolul dezvăluie o excelentă trupă de actori. Iar marele merit al lui Victor Ioan Frunză este că a rămas unul dintre puţinii regizori care aşază frumos imaginea şi muzica peste cuvânt, construind în permanenţă un echilibru în scenă. Îi învaţă pe actori să spună povestea şi îşi conduce publicul în zone surprinzătoare”.

Un astfel de spectacol este atât de binevenit în luna cadourilor!

×