x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Asigurări - un inventar al hazardului moral

Asigurări - un inventar al hazardului moral

de Ionuț Bălan    |    23 Dec 2021   •   07:20
Asigurări - un inventar al hazardului moral

 

Am tot scris despre asigurarea RCA în ultima perioadă, care este, de fapt, o taxă, e coercitivă și merită adăugat că persoana care conduce un automobil fiind asigurată că indiferent ce daune produce unui alt autovehicul e acoperită material „prin efectul legii”, nu va fi la fel de prudentă ca atunci când știe că dacă a generat un accident poate să-și vândă casa ori să se îndatoreze ani buni ca să acopere prejudiciul.

De asemenea, când oamenii se asigură împotriva furtului tind să fi mai puțini vigilenți cu măsurile de securitate privind mașinile lor ori cu lacătele puse bicicletelor. Asigurările de sănătate îi determină pe cei care le încheie să solicite mai multe îngrijiri, inclusiv teste și proceduri. Iar companiile „sistemice” salvate de state, care au ajuns într-o situație dificilă din cauza asumării de riscuri excesive, nu-și vor fi învățat lecția și vor proceda a doua oară la fel.

În această zonă putem discuta și despre garantarea depozitelor bancare în limita unui anumit plafon. Adică, indiferent de comportamentul bancherilor, oricât de riscant ar fi el, deponentul unei sume de sub 100.000 de euro se bucură de câștigul maximum de pe piață, fără să ia în calcul că acest comportament include și riscul pierderii.

În ceea ce privește sistemul de pensii de stat, pilonul 1, cel piramidal, nu are importanță că a trecut de la excedent la deficit și e susținut de bugetul public. Soldul negativ e legat de fraude și politici inadecvate, cum ar fi pensionarea anticipată, de modul eronat de administrare a resurselor și probabil că acest ultim exemplu e cel mai bun care relevă hazardul moral. Nu contează cât de prost gestionezi, șofezi, ai grijă de bunurile tale sau dacă efectiv risipești resursele cât timp pierderea se socializează. Există unii care plătesc solidar și resursele sunt direcționate discreționar în contul unor companii imprudente, dar care-s „too big tot fail” - prea mari ca să fie lăsate falimenteze, a unor șoferi agresivi lăsați să conducă mai departe indiferent de dimensiunea daunei ori a unor beneficiari de pensii speciale - venituri ce nu-și găsesc corelația cu procesul de micșorare a consumului curent pentru a putea pune bani deoparte pentru mai târziu.

×