x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce treabă are laserul în nas

Ce treabă are laserul în nas

de Florin Condurateanu    |    25 Sep 2015   •   07:32

Bărbatul zdravăn în stare să deplaseze munţii din loc abia putea urca cele câteva trepte de la clinica ORL a unui spital bucureştean. Respiraţia îi era împotmolită, pe nas nu intra destul aer pentru efortul unor paşi banali. O pieliţă crescută brambura îi astupase o nară şi mare parte din a doua.
A fost aşezat pe masa de operaţie, însă chirurgul de nas, gât şi urechi nu a pus mâna pe bisturiu. Renumitul profesor doctor Dorin Sarafoleanu ţinea între degete un fel de stilou din care, cu un bâzâit de bondar, a ţâşnit o rază de lumină, o rază laser. Bine ţintită spre pieliţa obstacol, după câteva secunde, a făcut ca din nările bărbatului să iasă un fum albăstrui ca aburii ieşiţi din nările armăsarului din basme. Pieliţa care barase respiraţia bărbatului s-a topit sub acţiunea fără nicio ezitare a razei calde născute dintr-un laser realizat de fizicienii români. S-a înlocuit astfel o intervenţie chirurgicală cu tăieturi care declanşau sângerări abundente.

Parcă redobândindu-şi aripile, bărbatul a plecat în pas vioi, alergând chiar după tramvaiul din staţie. Profesorul Dorin Sarafoleanu, şeful clinicii la acea vreme, utiliza un laser conceput de specialiştii de la Institutul din Măgurele, un laser cam mare ca gabarit, dar performant. Era vremea când zgârcenia Ceauşeştilor interzicea orice import, dar profesorul Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, inaugura laserul în terapiile ORL.

Au trecut anii, s-a schimbat macazul istoriei româneşti după 1989, şi acum clinica ORL este condusă de fiul profesorului senior, la rându-i profesor de ORL, Codruţ Sarafoleanu. Chiar recent, prin munca de cercetare, tânărul profesor Codruţ Sarafoleanu a câştigat atragerea de bani europeni pentru dotarea cu aparatură de ultimă generaţie a vechii clinici de nas, gât şi urechi. Profesorul Codruţ Sarafoleanu şi-a câştigat notorietatea şi prin rafinatele intervenţii pe care le execută cu endoscopul la graniţa delicată dintre nas şi creier. Cu lasere miniaturale şi perfecţionate, acum se răzuiesc amigdalele suferinde şi nu se mai scot pe bandă rulantă, ca înainte, fiindcă au şi ele un rol în imunitate.

×