x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Criza macedoneană continuă și după alegerile legislative anticipate

Criza macedoneană continuă și după alegerile legislative anticipate

de Vasile Leca    |    15 Dec 2016   •   14:24

S-au incheiat de cateva zile alegerile legislative anticipate din Macedonia . Rezultatele au fost departe de a aduce linistea in acest mic stat balcanic pentru ca populatia  a ales formatiuni politice care nu sunt dispuse sa negocieze ,sa formeze o linie comuna, pentru constructia Macedoniei.

Dupa numararea buletinelor de vot, decalajul dintre cele doua partide principale a fost atat de mic incat, practic nu s-a putut vorbi de un invingator.

VMRO nationalist –conservator a obtinut 38% fata de opozitia social- democrata ( SDSM  )  care a atins 36,7% . In aceste conditii  cele doua partide si-au revendicat fiecare victoria acuzandu-se reciproc de neregularitati .

Rezultatul acestei dispute s-a reflectat direct catre reducerea posibilitatilor  formarii unui guvern functional . Situatia  mentine factorii care tin de aproape doi ani o criza politica care paralizeaza aceasta tara.

Incercarile organizatiei independente de monitorizare a alegerilor MOST pentru o predictie privind mandatele in viitorul parlament, au esuat datorita acestei diferente mici. Pentru a intelege aceasta stare, este nevoie de o succiunta intoarcere la evenimentele care s-au intamplat in ultimi ani .  

In ianuarie 2015 , SDMS  acuza primul ministru, Nicola Gruevski, ca a pus in practica un sistem de spionaj telephonic care viza cira 20.000  persoane , jurnalisti reprezentanti ai societatii civile , profesori si alti oameni din administratie .

Dezvaluirile privind aceasta masinarie au adus in atentie o serie de actiuni privind coruptia patrunsa pana la cele mai inalte niveluri. De aici disputa dintre cele doua partide s-a intensificat, aceptandu-se in final, ca totul mai poate fi rezolvat numai de alegeri anticipate.

Eforturile Uniunii Europene de a organiza  aceste alegeri au esuat  dupa ce opozitia acuza puterea de nereguli  in listele electorale si incercari de acaparare  a presei. In acest context, evenimentele s-au inflamat printr-o decizie de amistiere a 56 de inculpati, apropiati guvernului si opozitiei , implicate in scandalul interceptarilor ilicite .

Decizia presedintelui a adunat in strada mii de demonstranti , liderul opozitiei ,Zoran Zaev, califica amistia prezidentiala  “ drept o lovitura de stat “ si asta in conditiile in care si el beneficia de amistie.

Au urmat un sir de proteste , Departamentul de Stat solicita presedintelui Ivanov sa-si regandeasca decizia  pentru ca “ macedoneni au dreptul sa cunoasca adevarul “.

Comisarul european pentru politica vecinatatii , Johannes Hahn , isi exprima indoiala ca desfasurarea alegerilor intr-un asemena context va favoriza ‘ comunitatea internationala sa recunoasca perspectiva euroatlantica a Macedoniei.

In aceasta atmosfera s-au desfasurat alegerile de la 11 decembrie , rezultatul lor in loc sa linisteasca situatia au incordat si mai mult spiritele .

Uniunea Europeana si-a exprimat regretful  ca statul e drept este constant pus sub semnul intrebarii , in special , din cauza influentelor asupra institutiilor democratice si a sectoarelor cheie ale societati “.

Din pacate, asta este esenta disputei din Macedonia, statul de drept se doreste sa fie dezvoltat de o democratie construita dupa interese unei parti  sau alta, ale unei societati aflata in plina dezbinare.

×