x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cui i-a facut, cu adevarat, publicitate Presedintele Iohannis?

Cui i-a facut, cu adevarat, publicitate Presedintele Iohannis?

de Serban Cionoff    |    16 Oct 2017   •   13:47

S-a discutat cu mult patos despre participarea domnului Klaus Iohannis, președintele tuturor românilor, la festivitățile prilejuite de inaugurarea unui teren de tenis în localitatea  Teleac din județul Alba. Prilej cu care domnul președinte s-a aflat împreună cu proprietarul acestui  modern obiectiv pe care l-a apreciat a se înscrie cu succes ,,pe harta golfului mondial’’. Declarație care i-a determinat pe unii comentatori să spună că înaltul oaspete al plaiurilor de pe lângă Capitala Marii Uniri a făcut un fel de publicitate mascată atât terenului de golf cât și proprietarului său. Sincer să fiu, nu prea îmi vine să cred, pentru că dacă o luăm pe calea asta, atunci mintenaș vom ajunge că domnul președinte face publicitate mascată și pentru celebre obiective turistice de peste mări și țări ai căror proprietari îi sunt buni prieteni și unde își petrece, de obicei, binemeritate vacanțe.

 Dar, dacă ne uităm cu mai multă atenție și fără asemenea gânduri rele la imaginile surprinse cu acest prilej sărbătoresc , vom vedea că acolo președintele Klaus Iohannis- recunoscut și apreciat pentru naturalețea cu care se lasă tras în poză alături de oamenii muncii de la orașe și sate- apare în mai multe rânduri alături de anumite personaje precum Ioan Rus , Vasile Dâncu și Virgil Ardeleanu. Primii doi fiind cunoscuți opiniei publice în calitate de marcante, emblematice personalități ale renumitului Grup de la Cluj, pentru cel de-al treilea domn aproape nici nu ar mai fi nevoie de alte detalii, fiind de ajuns apelativul ,,Vulpea’’ cu care a fost (și poate că mai este) gratulat fostul șef de la doi și-un sfert.

 Ei bine, de data asta, înclin să cred că într-adevăr am putea vorbi tot despre un fel de publicitate pe care președintele Klaus Iohannis o face dacă este să judecăm  în funcție de renumele și, mai ales, de palmaresul cu care cele trei personaje au intrat în memoria noastră colectivă. Să ne amintim, bunăoară, de rolul pe care l-a avut Grupul de la Cluj în pregătirea ,,nopții cuțitelor lungi’’, când, în 2005, Adrian Năstase a fost mazilit din fruntea PSD. Uneltire a unui nucleu dur a fost structurat în jurul sus-menționatului Grup de la Cluj. După cum este bine să ne amintim că, la nu multă vreme după ce a fost ales pentru primul său mandat de președinte al României, avându-l contracandidat , la scrutinul din 2004, pe Adrian Năstase, Traian Băsescu declara, cu subiect și predicat, că, din partea PSD, nu ar avea de discutat decât cu Ioan Rus!

 Pornind de la aceste amănunte,necunoscute sau trecute cu vedere prea repede de către unii dintre noi, mai puțin pricepuți la subtilitățile și la culisele politichiei, este bine să reamintim faptul că, în ultimii ani, atât Ioan Rus cât și Vasile Dâncu s-au retras din prim planul scenei publice, preferând să se consacre unor activități lucrative aflate cât mai departe de morbul ,,miticismului ’’ și de relele obiceiuri ale ,,răgățănilor’’. Să fie, oare, această imaculată imagine publică pe care domniile lor vor să și-o asume și să o promoveze , argumentul forte care l-a determinat pe atât de neangajatul politic domn președinte Klaus Iohannis să îi aibă pentru câteva ceasuri bune în preajma sa? Sau, mai degrabă, a fost un avertisment direct către cam rebelul președinte al PSD, Liviu Dragnea și pentru alți lideri ai coaliției, că există în rezerva de cadre de la Palatul Cotroceni niște anumite persoane care pot fi oricând ,,reevaluate’’ și puse la treabă? La urma-urmelor, de ce să nu se poată, de vreme ce, în 2005, tot Grupul de la Cluj a pus foarte serios umărul la debarcarea lui Adrian Năstase? Adică a politicianului și diplomatului de excepție în al cărui mandat de premier România a finalizat cu succes atât de complicatele negocieri pentru admiterea în Uniunea Europeană.

 Iar, dacă este să mergem pe această cale, atunci putem ajunge la concluzia că nu poate fi câtuși de puțin fără noimă focalizarea insistentă a atenției operatorilor tv pe Ioan Rus. Domnia sa fiind cunoscut, încă de dinaintea cooptării în Cabinetul Adrian Năstase, ca având, pe linie de firmă,  bune și consistente relații cu anumite firme din Bavaria, care, la rândul lor, erau în conexiune cu o importantă personalitate politică din Republica Federală Germană. Cel care, nu de mult, a fost desemnat  în fruntea Consiliului de Administrație al celui mai mare producător de petrol din Rusia și din lume. Drept pentru care, vrem sau nu vrem, dar uite că tot la vorba lui Tătucul Vladimir Ilici Lenin am ajuns:,,Politicul este economicul concentrat’’.

 Nu contest, poate că acestui modest scenariu i se va reproșa că a omis un lucru esențial  și care l-ar putea , la o adică, da peste cap și anume că, personajul principal din grupul de marcă pe care l-a întâlnit la Teleac președintele Klaus Iohannis, adică Ioan Rus, este și  cel care, prin iuie 2015, a fost nevoit să demisioneze din guvern, în urma declarațiilor sale scandaloase. Declarații din care reieșea că nevestele românilor plecați la muncă peste hotare sunt ,,curve’’, iar odraslele acestora nu ar fi decât niște ,,golani, acasă’’. De unde s-ar putea trage încheierea că, reactivarea unui asemenea personaj ar fi de natură să stârnească proteste din partea diasporei. Tot ce se poate, dar, la o adică, să nu uităm că un alt membru marcant al tripletei, Vasile Dâncu, sociolog de profesie, ar putea să facă un sondaj de opinie din care să aflăm cu câtă profundă satisfacție și vibrantă mândrie primește majoritatea românilor soluția salvatoare a readucerii, mai ales la cârma PSD, a  unor asemenea proeminente și imaculate personalități. Sondaje pe care un comentator de rigoarea și imparțialitatea lui Rareș Bogdan ni le va tălmăci pe înțelesul nostru, al prostimii, urmând ca un anumit canal de televiziune, al cărui mai mare este și el un fidel al Grupului de la Cluj, să  găzduiască ample dezbateri și confruntări de idei. În ceea ce îl privește pe cel de-al treilea marcant personaj din reportajul vizitei de lucru efectuată de președintele Klaus Iohannis în județul Alba, recte Virgil Ardeleanu, aici chiar că nu prea mai avem prea multe de zis. În afară, poate, de vechea zicere românească: ,,Are balta pește’’.

 Cam asta aș avea de comentat pe marginea imaginilor  imortalizate la reuniunea informală de la Teleac, discuția pe acest subiect rămânând, desigur, deschisă. Poate chiar sub mottoul împrumutat de la duioasele noastre dedicații de liceeni scrise pe dosul fotografiilor oferite unor anume persoane cu un loc aparte în inima noastră:,,Păstrează copia și nu uita originalul’’. 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis