x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce a sărit DIGI TV la gâtul ASF?

De ce a sărit DIGI TV la gâtul ASF?

de Dan Constantin    |    18 Apr 2017   •   08:10

Un cor de ziariști de casă au forfecat la DIGI 24 decizia Autorității de Supraveghere Financiară care amendase divizia de asigurări NN Pensii. Nu era o dezbatere, cu opinii pro și contra, moderată, care să explice subiec­tul. Cei câțiva invitați executau o comandă și, după vehemența tonului, probabil că supărarea era indusă de un interes comun. Fiind vorba de banii pe care urmează să-i verse la buget compania de asigurări penalizată, opiniile erau alimentate nu de interesul public pe care îl clamează postul, ci păreau plecate dintr-un interes foarte personal. Formatul de 3+1 asigura o rotire a vorbitorilor care citeau și recitau aceeași lecție: nedreptatea sancțiunii. Nu se discuta fondul problemei – mesa­jul fals, fără suport, trimis de conducerea NN Pensii care aver­tiza deponenții că Pilonul II poate fi naționalizat –, nici despre ținta politică directă a manipulării. O lovitură sub centură dată guvernu­lui care, vai, nu are bani de salariile promise și vrea să ia cu japca banii unui fond de pensii!

NN Pensii are 1,9 milioane clienți și administrează active de circa 7 miliarde euro. Activele sunt plasate în titluri de stat și în acțiuni bursiere, așadar informațiile distri­buite de NN pot mișca sensibil piața. Aspectul nu apărea în logo­reea dezbaterii. Nici legătura dintre postul respectiv și grupul financiar ING nu era declarată de deontologii de serviciu. Sunt infor­mații publice despre interesele economice comune ale RCS&R­DS, proprietar al postului DIGI TV, și grupul olandez ING. În documente ING Bank apare nu doar ca acționar în afacerea respectivă, ci şi ca motorul unor credite sindicalizate de sute de milioane de euro necesare plății unor datorii și refinanțărilor.

Nu s-a spus un cuvânt de corul închiriat despre recidiva NN Pensii, care mai are la activ și cea mai mare amendă aplicată – 360 de mii de euro, dată de autorita­tea de supraveghere a asigurărilor. Nici despre legăturile dintre acțio­nariatul afacerii cablisto-teveriste cu PNL, numele Sechelean având nu doar conotații cancanist-politi­ce. Dacă aflam și aceste informații din gura celor trei ziariști – un pândar, altul șef de presă, care nu a scris un rând la viața lui, și un negrișor – puteam să înțelegem ce-i mâna pe ei în luptă. Așa au fost doar voci care-și apărau cu îndârjire proletară doar teșche­reaua proprie.

×