x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Democratia a esuat. Se cauta vinovatul

Democratia a esuat. Se cauta vinovatul

de Sorin Roşca Stănescu    |    08 Mar 2013   •   13:58

Statul de drept nu depinde de unghiul din care il privesti. El exista sau nu exista. Democratia este functionala sau a esuat. Pur si simplu. Indiferent din ce directie privesti. Daca este adevarat ceea ce afirma unii dintre noi de ani de zile, in sensul ca, in Romania, democratia a fost regresiva, atunci si aceeasi afirmatie facuta de partenerii nostri euro-atlantici este la fel de adevarata. Daca noi avem dreptate cand spunem ca statul de drept nu functioneaza, atunci au si ei dreptate cand spun acelasi lucru. Poate ca intr-un singur punct suntem in dezacord. Atunci cand raspundem la intrebarea “cine e de vina?”.
   
Regimul Traian Basescu s-a instalat la sfarsitul lui 2004. La acea data, Romania fusese primita in NATO si parcurgea un proces accelerat de integrare in aceasta structura. Fusesera inchise, cu succes, si capitolele de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana. Ramaneau a fi facute unele progrese in materie de Justitie. Statul roman fusese masurat, evaluat, iar verdictul era pozitiv. Eram un stat de drept, cu o economie functionala de piata. Este adevarat, se vorbea despre coruptie. Si chiar despre coruptie la varf. Si se mai vorbea, pe buna dreptate, despre incapacitatea Justitiei de a raspunde acestei provocari.
   
Ce s-a schimbat in rau, sub regimul Traian Basescu? De ce, spre punctul terminus al acestui regim,  partenerii nostri euro-atlantici ajung la concluzii care ne plaseaza inapoi in timp, undeva la orizontul anilor 2000? Cand NATO era inca surd la solicitarile noastre. Ca sa nu mai vorbim de Uniunea Europeana. Ce s-a schimbat? Cat s-a schimbat? Cine e responsabil?
   
Sa tragem linie si sa facem un bilant cat se poate de obiectiv. Sunt ani de zile de cand persoane ca mine, care observa atent, zi de zi, viata politica dar si dimensiunea juridica a statului roman, semnaleaza faptul ca, in loc sa se produca schimbari in bine, au loc in Romania miscari regresive. Cel mai bun si primul barometru este, pana la urma, coruptia. Desi a fost creat PNA si apoi DNA, ca un fel de experiment atipic pentru Uniunea Europeana, coruptia a crescut. Si mica dar si marea coruptie. Iar marea coruptie s-a institutionalizat, devenind coruptie de stat. S-a spus, de catre cei responsabili, ca DNA a fost eficient dar judecatorii sunt de vina. S-a dovedit ca e fals. Pur si simplu, sistemul nu a functionat. Si nu a functionat pentru ca Monica Macovei, secondata de Traian Basescu, l-a pervertit. Subordonandu-l politic. De aici a aparut si cea mai grava consecinta. Statul roman a incetat sa mai fie o economie functionala de piata.
   
Din aceste motive - carora li se adauga si multe altele vizand separarea puterilor in stat, demonizarea Parlamentului, pervertirea unor institutii publice, cum sunt CCR sau CSM, sau restrangerea libertatilor presei - partenerii UE si americani ne tin pe tusa. Si ne arata cu degetul. Dar si noi facem acelasi lucru. Adevarul e unul singur. Ca si responsabilul. Cine a fost la putere in toti acesti ani? Cumva, USL?

Sursa: CorectNews

×