x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale DNA reduce TVA

DNA reduce TVA

de Ionuț Bălan    |    08 Apr 2015   •   11:43

Am scris la începutul acestei săptămâni un editorial ce dorea să conteste un singur lucru: globalizarea veniturilor cu scopul de a lărgi baza de calcul a CAS. Fac această precizare ca să se înţeleagă limpede că n-am nimic cu reducerea TVA. Dimpotrivă, mi se pare o măsură foarte bună, care îşi găseşte susţinerea în combaterea corupţiei.

Haideţi să venim cu exemple. Cât timp nu se umflă nota de plată a populaţiei cu returnări fictive de TVA nu e necesar să se încaseze impozite care să acopere resursele deturnate. De asemenea, câtă vreme nu se achiziţionează din bani publici bunuri care costă de 4 – 5 ori mai mult decât fac, se poate crea spaţiu fiscal pentru scăderea taxelor, în speţă a TVA. 

Practic, micşorarea TVA este legată direct de eliminarea corupţiei. Pe seama eradicării acesteia se reduce deficitul structural, creşte neinflaţionist consumul, şi odată cu avansul cererii se lărgeşte şi baza de impunere fiscală.   
  
Şi totuşi reducerea TVA e privită cu neîncredere. Oare de ceĂ Pentru că depinde de continuarea luptei împotriva corupţiei. Iar îndoiala este firească, deoarece campania e discreţionară şi volatilă. Aşadar, pentru ca TVA să se poată micşora sustenabil, pe termen lung, şi ca nimeni să nu rămână mai presus de lege, este necesară o abordare unitară a chestiunii corupţiei.   

×