x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Doar piaţa spune adevărul despre valoarea unei bănci

Doar piaţa spune adevărul despre valoarea unei bănci

de Ionuț Bălan    |    11 Sep 2014   •   15:09

"Nu cred că un singur grup trebuie să apară cu prea multe entităţi listate. De aceea, e de preferat să avem o singură companie listată, dar aceea să fie prezentă în fiecare ţară, aşa cum suntem noi în România; fiindcă puteţi cumpăra acţiuni Erste Bank în ţara dumneavoastră sau în Cehia".

"(...) când un grup bancar internaţional, cu un model de business diversificat, este prezent printr-o bancă sistemică pe o piaţă emergentă, există aşteptarea unui aport important la dezvoltarea pieţei de capital locale, inclusiv prin listarea subsidiarei locale. Nu cred într-un dezavantaj conceptual indus de listarea unei subsidiare asupra evoluţiei acţiunilor societăţii-mamă". 
Două poziţii divergente asupra subiectului listării sau nu la bursă a subsidiarelor locale ale băncilor multinaţionale. Prima îi aparţine lui Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, a cărei subsidiară BCR nu este listată pe piaţa românească de capital. A doua vine de la Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD, subsidiara listată la Bursa de Valori Bucureşti a Société Générale.

Întrebat fiind dacă ar fi ajutat, în situaţia economică actuală, ca BCR să fi fost listată la BVB, Treichl a răspuns: "Câtuşi de puţin, deoarece problemele cu care ne confruntăm acum sunt strâns legate de criza economică şi financiară, care nu putea fi evitată. Dimpotrivă, preţul acţiunilor subsidiarei ar fi putut avea de suferit, cu consecinţe negative directe asupra preţului acţiunilor grupului".

Principiu cu care Cercel nu este de acord: "Exemple recente au arătat că acţiunile unor grupuri bancare internaţionale cu prezenţe pe pieţe emergente au fost influenţate de evoluţii macroeconomice sau macroprudenţiale de pe acele pieţe indiferent de listarea sau nu la bursele locale a subsidiarelor. (...) în final ţine de soliditatea fondului de comerţ, a bilanţului, a contului de profit şi pierderi şi a fluxurilor de numerar, elemente ce modelează încrederea investitorilor".  

Listarea subsidiarelor locale ale unui grup bancar la bursele din ţările unde acestea operează ţine, în cele din urmă, de transparenţă. Dar şi de curajul unei companii de a se expune verdictului investitorilor şi, în cele din urmă al pieţei. Business-ul real se face pe pieţe reale, conglomeratul corporatist nu este decât suma post-factum a tuturor acestor afaceri locale.
Argumentul este detaliat de către profesorul Bogdan Glăvan: "în absenţa cotării la bursă nu avem nici un indiciu al valorii de piaţă a respectivei afaceri bancare din România. (...) absenţa valorilor de piaţă pe componentele unui conglomerat nu face decât să îngreuneze determinarea acestei valori la nivelul întregului grup. În esenţă, aici e vorba de ceea ce ce economiştii numesc . Cu cât avem mai puţine pieţe şi valori de piaţă, cu atât devine mai dificil să calculăm profiturile/pierderile. La limită, dacă întreaga economie ar aparţine unei singure firme (sau statului), calculul economic ar fi imposibil".

 

×