x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Două talente, aceeaşi rădăcină. Dumitru şi Dumitrache

Două talente, aceeaşi rădăcină. Dumitru şi Dumitrache

de Florin Condurateanu    |    08 Sep 2020   •   07:50
Două talente, aceeaşi rădăcină. Dumitru şi Dumitrache

Liţă Dumitru a fost una din stelele incontestabile ale fotbalului. Cei mai autorizaţi specialişti îl alătură imediat aşilor Hagi, Dobrin, Balaci. Era împăratul mijlocului terenului, aprig, eficient în deposedări la sacrificiu, parcă înzestrat cu doi plămâni, cu două inimi, autor de pase trase cu rigla, şut de să rupă plasele. A dus pe umerii lui şi Steaua, şi naţionala. Soarta i-a cam jucat renghiuri lui Dumitru, cum să nu i se găsească un loc pentru a-şi dărui calităţile fotbalului nostru?

La 70 de ani cară mâncare acasă la americani cu maşina lui. A revenit în vizită în ţară, a fost invitat la televiziune şi a făcut comentarii spectaculoase, aşa cum îşi surprindea adversarii cu rezolvări marca Liţă Dumitru. Liţă este întrebat care ar fi echipa mondială a tuturor timpurilor cu cei mai valoroşi fotbalişti ai lumii după evaluarea sa. Printre Cruiff, Roberto Carlos, Pele, Hagi, ca atacant central de top mondial îl alege pe Dumitrache: „Nu realizăm întru totul ce calităţi extraordinare, din toate categoriile de calităţi, avea Mopsul. El, atacantul, deposeda prin alunecare ca mine, sărea la cap ca Dudu Georgescu, şuta la fel de puternic cum lovea mingea Cămătaru, avea demarcări în viteză nemaipomenite. Păcat că nu s-a realizat pe măsura însuşirilor de cel mai înalt nivel!”.

Dumitrache a murit sărac, uitat de toţi, prea prieten cu paharul. Îmi amintesc cum, în emisiunea mea de la Antenă, uriaşul Mircea Lucescu îl lăuda cu cele mai alese cuvinte pe Dumitrache. Jucase cu el. Zicea Il Luce: „Dumitrache avea o calitate pe care nimeni nu o mai poseda, mi-au povestit portarii celebri, Dumitrache era singurul atacant care nu închidea ochii în clipa şutului. Toţi ceilalţi, din reflex, închideau o secundă ochii când bubuiau mingea”.

Liţă Dumitru explică şi de ce a avut o reţinere de un minut când l-a introdus pe Pele în echipa Lumii: „La turneul final de la Guadalahara, în repriza a doua, Angelo Niculescu m-a introdus pe mine în teren, un puşti de 17 ani, să-l marchez, să-l supraveghez pe Pele. Vă daţi seama ce emoţii, dar când am constatat cât lovea Pele, cât te înjura, cum arunca cu noroi în ochi, cum se tăvălea fără motiv, am început şi eu să-l ating la geoale. Pentru Pele muncea toată echipa Braziliei!”. Liţă Dumitru se întristează şi acum că ai săi colegi Iordănescu, Jenei nu l-au luat pe lângă ei când au ajuns antrenori în funcţii importante.

 

 

×