x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Eclectică sau abducţie?

Eclectică sau abducţie?

de Ionuț Bălan    |    18 Sep 2017   •   08:10
Eclectică sau abducţie?

Gândirea eclectică este omniprezentă în spaţiul decizional românesc, însă această afirmaţie merită făcută numai pentru a observa că gândirea abductivă nu reuşeşte să-şi facă loc.

Deosebirea dintre eclectică şi abducţie este că, deşi folosesc aceleaşi elemente, prima le îmbină mecanicist, potrivit zicerii n-am găsit altă rimă, pe când cea de a doua ajunge la o concluzie în funcţie de relevanţa raţiunii.

Dar chiar dacă abducţia încearcă găsirea concluziei corecte, nu să forţeze una, vedem că eclectica se bucură de interes la nivelul decidenţilor. Nu abducţia, ce are la bază gândirea contraintuitivă.

Cele spuse până acum nu trebuie neapărat întărite cu exemple, precum au fost OUG 13 sau OUG 9, ci ar vrea să atragă atenţia că a porni de la prezumţia de vinovăţie reprezintă o modalitate eclectică de a aborda problematica.

Afirmaţiile de tip oximoron, care lipsesc din presă, cuplate, în mod constant, cu neglijarea serendipităţii, constituie factori ce conduc la ideea că deciziile, la modul la care sunt luate în momentul de faţă, au grave carenţe educaţionale, aşa cum a subliniat, de altfel, şi regretatul academician Solomon Marcus.

Asta, cu precizarea că acest text e destinat celor ce utilizează dexonline şi caută pe Google, în speranţa că vor înţelege despre ceea ce este vorba. 

 

 

×