x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Euro şi dolarul n-au mai ajuns la 1 la 1

Euro şi dolarul n-au mai ajuns la 1 la 1

de Ionuț Bălan    |    20 Apr 2015   •   00:50

Când pe Blogu’ lui Bălan a apărut articolul “Elveţia renunţă la pragul minim pentru franc şi-i permite dolarului să se aprecieze”, cursul euro/dolar se plasa la 1,16 şi perspectiva ca euro să se deprecieze la 1,05 dolari era privită ca “opera” unor ciudaţi. Apoi, când euro s-a dus la 1,046 dolari, şi Jurnalul Naţional publica editorialul “De ce-i sigur că euro şi dolarul ajung la 1 la 1?”, opinia a fost privită ca o nouă bizarerie, în contradicţie cu previziunile analiştilor ţării. Chiar dacă arăta că în bună parte relaxarea cantitativă (QE) a BCE, spre deosebire de cea a Fed, nu se va face prin tipărirea de bani, ci prin utilizarea rezervelor minime obligatorii. De asemenea, în condiţiile în care mediul de business e prost în zona euro, cadrul fiscal nu stimulează creditul şi implicit QE.

În fine, într-un al treilea text, publicat pe blog şi numit “Statele Unite se pregătesc de război”, se reitera ideea că rata de schimb euro/dolar n-are de ce să ajungă la 1 la 1, şi că se va întoarce peste 1,12, după ce, în prealabil, va coborî la nivelul de jos anterior.

Euro a revenit, într-adevăr, în vecinătatea lui 1,05, după care s-a apreciat peste 1,08 dolari. Oare ce vor zice acum cei mai în vogă analişti ai momentului? Mai pot spune că euro merge spre paritatea cu dolarul? Şi românii ca românii, dar ce încredere mai pot avea străinii în experţii internaţionali care au “prezis” 0,85 dolari/euro?!

×