x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale “Factorul rom”

“Factorul rom”

de Adrian Năstase    |    20 Aug 2013   •   09:56

In ultimele zile s-a discutat mai mult despre romi, prin prisma spitalizării şi, ulterior, a decesului regelui Florin Cioabă - Dumnezeu să-l ierte! Din nou, problema romilor a fost abordată, emoţional, într-o strategie pe termen scurt, cu finalitate electorală. La fel ca în cazul comunităţii maghiare din România, Traian Băsescu s-a îndreptat spre comunitatea romilor, timp de aproape zece ani, exclusiv pentru motive de vot, pentru a mobiliza voturile acestora, prin gesturi de compasiune sau de simpatie, în bătăliile electorale. Această abordare este extrem de periculoasă. Fără a gândi şi a pune în aplicare o strategie pe termen lung, cei care ar putea manipula voturile romilor ar putea influenţa major viaţa politică din România. Deocamdată, aceste voturi, în diferite locuri din ţară, sunt fragmentate, în viitor însă, dacă nu se vor găsi soluţii pentru integrarea lor, romii ar putea reprezenta o sursă puternică de frământări şi nu numai.
In 2001, la doar patru luni de la preluarea guvernării, am adoptat o hotărâre de guvern ce conţinea Strategia Guvernului României de îmbunătăţire a situaţiei romilor, strategie ce viza, prin peste 120 de măsuri concrete, domenii cum ar fi administraţia şi dezvoltarea comunitară, locuinţele, securitatea socială, sănătatea, justiţia şi ordinea publică, protecţia copilului, educaţia, cultura şi cultele, comunicarea şi participarea civică, existând un Comitet mixt de monitorizare, comisii ministeriale pentru romi, experţi locali pentru problemele romilor. Intr-o anumită măsură, programul “Cornul şi laptele” i-a avut ca principali destinatari pe copiii romi. Spre sfârşitul guvernării, am înfiinţat Agenţia naţională pentru romi - care s-a ocupat de procurarea documentelor de identitate şi a început să pregatească măsuri pentru crearea unor locuri de muncă, inclusiv prin concesionarea de către stat a unor terenuri care să fie folosite pentru cultivarea de produse, construcţia de locuinţe etc. Ideea de bază era aceea de socializare şi integrare a romilor prin educaţie şi locuri de muncă. Ce a făcut Băsescu pe direcţia asta timp de zece ani? Răspunsul îl veţi da singuri...

Pe de altă parte, problematica romilor nu mai este de mult o chestiune strict românească. De aceea, în 2007, i-am trimis o scrisoare deschisă premierului Tăriceanu, prin care îi propuneam ca România să acţioneze, la nivelul Uniunii Europene, pentru crearea unei Agenţii europene pentru romi, astfel încât banii comunitari să fie utilizaţi judicios, nu pentru seminarii în care să fie platiţi diverşi experţi occidentali care să ne spună că situaţia romilor e complicată, ci pentru punerea în practică a unor măsuri concrete, monitorizate cu rigoare. Cred, de atfel, că o astfel de iniţiativă ar trebui reluată.

In fine, consider că o acţiune socială mai dinamică, în parteneriat cu statul, a cultelor din România - în special a Bisericii Ortodoxe Române - ar fi necesară, la fel cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000 în chestiunea copiilor abandonaţi. Altfel, în mod natural, singurele care se vor extinde în zona acestei etnii vor fi bisericile neo-protestante.

×