x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale FMI, ciocu' mic!

FMI, ciocu' mic!

de Dan Constantin    |    26 Ian 2015   •   18:31

Austeritatea a fost învinsă prin vot!
Electoratul din Grecia a dat puterea unui partid care a promis renunţarea la austeritatea impusă de “apostolii finanţelor” care, după ce au îndatorat ţara, au venit să-i ia pielea în postură de salvatori.

Semnificaţia votului din Grecia depăşeşte valoarea unei simple victorii a stângii radicale. El se produce într-o ţară sufocată de Troika– Banca Centrală Europeană, UE şi FMI- care a transformat Grecia într-un poligon de încercare pentru experimentarea austerităţii maxime. Alexis Tsipras, liderul carismatic care a promis o renegociere a datoriei, oferă un model de succes şi pentru alte ţări şi formaţiuni politice aflate sub presiunea unor programe de austeritate impuse de finanţatorii internaţionali. O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional soseşte în România imediat după “şocul SYRIZA” şi cade exact în mijlocul unui vârtej legat de creditele în franci elveţieni.

Această problemă apărută dramatic pentru 75.000 de români repetă în “mic” fenomenul apăsător al datoriei Greciei de 240 de miliarde de euro.

FMI va adopta strategia “ciocului mic” în relaţia cu România? Regimul Boc-Băsescu a impus austeritatea draconică şi a fost elevul silitor al FMI. Acum cine se va mai aşeza la Bucureşti pe cojile de nucă să asculte lecţiile profesorului rămas corigent în Grecia?

×