x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Grecii înlocuiesc euro cu Sharia

Grecii înlocuiesc euro cu Sharia

de Ionuț Bălan    |    11 Feb 2015   •   15:25

Aţi auzit de sukuk? Băncilor care funcţionează potrivit legii islamice - Sharia - le e interzis să perceapă dobândă (riba). Ele fac banking urmând principiul participării la profit şi la pierderi, iar tranzacţiile trebuie să fie legate direct de un activ tangibil, deci de economia reală. “Potrivit Islamului, nu poţi face bani din bani, pentru că banii nu-s o marfă. Banii sunt doar un mijloc de schimb”, explică Fezal Boodhoo de la Islamic Bank of Britain.

Sukuk sunt nişte bonduri islamice legate la profitabilitatea companiilor şi economiei. Iar la puţin timp după ce ruşii au spus că vor iasă şi ei cu astfel de produse, a făcut-o şi statul elen. Grecii doresc să-şi refinanţeze datoria imensă, de 175% din PIB, cu obligaţiuni perpetue indexate cu performanţa economiei. Şi e limpede că cei care i-au consiliat s-au raportat la modelul islamic. Dar problema acestor bonduri e că nu poţi pretinde să ţi se acorde încredere nelimitată după ce tocmai ai înşelat buna-credinţă a celor care ţi-au dat bani pe mână. Iar a împrumuta bani pe termen lung în criză, e, de asemenea, un lucru dificil. Apoi, a lega randamentul obligaţiunilor de perfomanţa companiilor şi a economiei, după cum se procedează cu sukuk, e iarăşi greu de acceptat, având în vedere “experienţa” grecilor de a cosmetiza indicatorii macroeconomici.

Ceea ce trebuie reţinut este că în bankingul islamic finanţatorul merge ţintit către un anumit proiect, în care crede, ceea face să se vorbească de un nivel maxim de transparenţă. Pe când, în bankingul occidental, statele au uzat de hazardul moral şi au pus în mâna bancherilor atâta lichiditate încât i-au constrâns să facă bani din bani până când deponenţii şi-au pierdut încrederea în ei.

Băncile islamice s-au rezumat să finanţeze economia reală şi nu trebuie să fie salvate. În spaţiul islamic nu se discută de pericolul deflaţiei. Nici de Keynes. Şi pentru că e un model sănătos de business grecii vor să se prevaleze de el ca să obţină încă un vot de încredere. Deşi zicala cu încrederea şi darurile era despre ei, nu despre arabi.

×