x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale N. Iorga nu are pagină de Facebook!

N. Iorga nu are pagină de Facebook!

de Serban Cionoff    |    06 Iun 2016   •   18:20
N. Iorga nu are pagină de Facebook!

În aceste ore încărcate de tensiune când, încă, se mai numără voturile  și când unii mai speră, poate, la răsturnări spectaculoase de scor, circulă în spațiul virtual un mesaj care ar fi păcat să treacă neobservat   și încă nedrept de repede. Este mesajul scris de tânăra noastră colegă de breaslă Nadina Câmpean și adresat celor care văd în cei de vârsta a treia exponentul malefic al tuturor relelor României de azi și poate chiar de mâine sau de poimâine. ,,Voi cei care îi detestați pe bătrâni - scrie Nadina Câmpean- și îi înjurați ca la ușa cortului, aveți curaj să vă priviți în ochi părinții și bunicii?’’


După care, precizează:,,Această postare nu are nici-o legătură cu politica!Se referă numai la nesimțire și aroganță fără margini’’.
Din păcate, acesta este adevărul! Ce-i drept, atunci când s-au recapitulat factorii care au determinat victoria netă a PSD și dezastrul categoric al PNL, la nivel de țară și, în special la București- până ieri seară considerat a fi un fief al dreptei și, implicit, un teritoriu inaccesibil stângii, care, la rândul ei este considerată potrivit unui clișeu foarte tendențios ,,neo-comunistă’’- multe mesaje clocotind de  furie oarbă mergeau direct către votanții de vârsta a III-a. Alegătorii din această categorie fiind  acuzați,  la grămadă, că ar fi ieșit la vot numai și numai pentru a nu se alege la primării și în consiliile locale tehnocrați sau politicieni din acele formațiuni socotite a fi providențialele forțe ale prosperității neamului.

Mesaje care au invadat spațiul virtual și despre care au discutat, cu dreaptă măsură, aseară, colegii de la Antena 3. Cărora le mulțumesc din suflet pentru acest gest de admirabil respect și de solidaritate umană.
Firește, dacă ar fi să răspund noilor agenți ai purității politico –ideologice (de data aceasta, cu sens schimbat) aș putea, la rândul meu, să îi întreb de ce, dacă țineau atât de mult ca anumite persoane sau partide să câștige scrutinul de ieri, nu au ieșit, cu toții, la vot?  Nu de alta dar îmi este greu să cred că au socotit că postarea pe pagina de Facebook ține locul buletinului de vot depus de către fiecare alegător în urnă. Și atunci, de unde atâta slobodă ură?


Mă văd, totuși, în situația de a o contrazice pe Nadina Câmpean, mai precis de a nuanța afirmația potrivit căreia mesajul său ,,nu are nici-o legătură cu politica !’’. Dimpotrivă, preluând ideea că a dorit să se refere ,,la nesimțire și la aroganță fără margini’’, trebuie să observ că tocmai ieșiri grobiene împotriva ,,babalâcilor’’ care ,,au votat pentru dezastrul pe care îl va aduce cu siguranță PSD’’ nu fac decât să exprime acest  potențial de ură oarbă și de intoleranță. Care, oricât ar părea de surprinzător, începe să se manifeste prin aparent mărunte gesturi de impolitețe și prin vorbe scârboase, dar care trădează o anumită mentalitate agresivă, lipsită de un elementar respect față de vârstă și, poate chiar de suferințele acestor semeni. Nefast potențial de resentimente și de exclusivism care s-a acumulat în societatea românească în cei zece ani de mandat prezidențial al Amiralului Dezastrului Național și pe care, din păcate, nu au făcut decât să îl sporească eșecurile tehnocraților a la varză de Bruxelles. Dar, și un potențial sordid și periculos pe care îl manevrează cu mult cinism strategii diversiunilor și ai dezbinării noastre.


 Ură și intoleranță față de cei care, după o viață de muncă, își mai permit să spere că au dreptul la o bătrânețe liniștită pe care, mai zilele trecute, și pe care le-am văzut etalate, cu o incalificabilă lipsă de respect și de omenie, într-o transmisie televizată de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Mă refer la o persoană anume, medic după toate aparențele, care, în discuția despre dosirea medicamentelor de primă necesitate și folosirea lor doar pentru cei care încă nu au ajuns la bătrânețe, îi punea reporteri întrebarea:,, Dacă ar fi să alegeți între părinții dumneavoastră și copii dumneavoastră, pe cine ați alege?’’ Sincer să fiu, am rămas  împietrit!  Împietrit de groază , dar și de revoltă.


Iar aceste vorbe blestemate le spunea, fără să clipească, un personaj care nici el nu mai avea prea multă vreme până să ajungă la vârsta celor pe care nefastul pseudo- premier Emil Boc dorea să îi vadă ,,ieșiți pe cale naturală din sistem’’. Să ne mai mirăm, atunci, de unde deprind unii tineri această descalificantă lecție de ură și de vendetă?...


Cât îi privește pe junii corifei ai purificării societății românești pe criterii de vârstă (și/sau de opțiune politică) aș fi dorit să le reamintesc acestora măcar aceste versuri din răvășitoarea poemă ,,Brad bătrân’’. Poema  testamentară, scrisă de N.Iorga cu puțin înainte de a fi asasinat în mod bestial de către o bandă de fanatici. Din păcate și ei, tineri, a căror sete demențială de sânge nevinovat nu o mai vream niciodată renăscută. Dar iată și versurile: ,,O voi ce-n soare drept trăiți/Și ați răpus străbunul nostru/Să nu vă strice rostul vostru/Dece sunteți așa grăbiți?//În anii mulți cât el a fost/De-alungul vremurilor grele/Sub paza crengilor rebele/Mulți și-au aflat un adăpost.’’


Nu vreau să spun că ar exista o cât de mică analogie între împrejurările în care a fost asasinat eminentul cărturar al neamului românesc și emanațiile furibunde ale unor spirite exaltat-justițiare, dar cred că este cazul ca societatea românească, prin tot ceea ce are ea mai bun și mai sănătos, să reacționeze cu maximă fermitate față de asemenea manifestări care țin de patologia unui fenomen deosebit de periculos pe care Marin Preda l-a numit,,spiritul primar, agresiv’’. Asta cu atât mai mult cu cât constatăm că drept mentori și lideri ai unor manifestări de teapa celor la care mă refeream mai înainte se erijează niște personaje care se pretind a aparține lumii artelor și a culturii.
Am scris, mai înainte, că aș fi vrut să le amintesc acestor rătăcitori în labirintul urii versurile lui N.Iorga,  dar mă opresc fiindcă este foarte posibil ca un asemenea justițiar înflăcărat și imberb să îmi taie vorba scurt pe motiv că N Iorga ăsta nu are cont pe Facebook!

×