x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Paktul Băssentrop-Pontov

Paktul Băssentrop-Pontov

de Dan Constantin    |    20 Dec 2012   •   17:20

Marea întâlnirea reconcilierii de la Cotroceni din noaptea de 12.12.2012 are multe asemănări cu un pact care a adus prin consecinţe, multe rele României. Paktul Ribbentrop-Molotov a rămas ca o sintagmă ce simbolizează înţelegerile oculte, cu efect benefic de scurtă durată. Păstrând proporţiile istorice, atât ale protagoniştilor, cât şI a mizei, putem cu o ironie amară să numim acordul dintre preşedinte şI premier “Paktul Băssentrop-Pontov”. Dacă îl luăm în serios, putem să devenim o ţară de râsul curcilor. Aşa încât băşcălia ne-ar scoate din ridicolul în care s-au plasat semnatarii şI odată cu ei instituţiile pe care le conduc.

Caracterul secret al întâlnirii a dispărut foarte rapid deoarece într-o ţară în care sunt deconspiraţi ofiţerii sub acoperire pe la buticul din colţ, nu poţi să ţii ascunse asemenea întâlniri mai mult de câteva ore. Ciudat este că primul care a dezvăluit secretul a fost Traian Băsescu şI a făcut-o în stil grandios, în văzul întregii Europe, mirată de hârtiile împărţite şefilor de la Bruxelles. Bănuiesc că nici un om cu scaun la cap dintre cei adunaţi la poza de grup nu s-a apucat să citească suita de inepţii adunate într-un document numit “acordul de colaborare instituţională”. Paragrafele extrase din Constituţie sunt amestecate cu puncte din statutul de funcţionare al Preşedinţiei şI Guvernului pentru a forma un ghiveci de practici absolut cunoscute şi respectate ceea ce trezeşte imediat suspiciunea că până acum, cele două părţi nu au respectat nici Constituţia, nici prevederile Tratatelor de aderare la NATO şI Uniunea Europeană. Pentrui ca tacâmul (sau bâlciul) să fie complet, Băsescu şi Ponta se angajează să nu-şi scoată ochii în public, să stea la o distanţă de la care nu-şi pot trage discret câte o scatoalcă. Manualul bunelor maniere, scos de Mihaela Nicola, a fost şI el folosit pentru a stabili comportamentul celor doi adversari politici. Acest uluitor capital va face cu siguranţă deliciul cancelariilor din întreaga lume şI un motiv în plus pentru a crea impresia că România a descoperit acum că furculiţa se foloseşte doar în anumite împrejurări şI exclusiv la masă.

Nu ştiu ce a fost în mintea domnului Ponta când a căzut în capcana grosieră întinsă de Băsescu. Mai ales că a avut timp  suficient să se gândească din septembrie – când a fost “transmis” de la Cotroceni primul text al acordului-  şi până în noaptea tulbure a primei zăpezi a acestei ierni.

Evident că Băsescu va beneficia de liniştea în care să urzească planurile lui diabolice de a rupe USL. Primul  mare pas a fost deja făcut prin “înghiţirea”  păcălelii pritocite de Băsescu în laboratoarele bine utilate cu manipulări.

În plus, Victor Ponta i-a legitimat pe Iulicii lui Băse - Chifu şI Fota - cei care au compilat textul inutilo-umoristic. După modelul cursului scurt al al istoriei PCUS, avem “Cursul scurt al Constituţiei în lectura băsistă”. Iată de ce Pactul Băssentrop-Pontov trebuie rapid denunţat.

Oricum, broasca, porcul şi pisica vor scăpa repede din menajeria în care au fost închise cu un lacăt fragil de hârtie. Mai mult, el a devenit caduc odată cu instalarea Guvernului Ponta 2, semnătura fiind valabilă pentru guvernul ce tocmai a ieşit din pâine.

×