x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pe când programul Prima Carte Capitalistă?

Pe când programul Prima Carte Capitalistă?

de Ionuț Bălan    |    11 Mar 2015   •   14:50

În economia noastră etatizată, statul își arogă pe față dreptul medieval al primei nopți. Așa a apărut programul Prima Casă, care n-a avut alt scop decât să-i salveze pe investitorii imobiliari de o binemeritată și sănătoasă reevaluare a activelor lor, cu garanția contribuabililor. Acum, pe același principiu, s-a inventat programul Prima Mașină, pentru a susține, tot cu garanția contribuabililor, "strategica" industrie românească a producătorilor și dealerilor auto.

Însă de ce s-ar opri statul aici? Devreme ce tot avem ca obiectiv intrarea în zona euro, să emulăm de pe acum relaxarea cantitativă a Băncii Centrale Europene și să dăm creditelor Prima Casă și Prima Mașină un regim similar cu cel al titlurilor de stat, astfel încât, pe baza acestora, băncile să se poată refinanța și să poată primi lichiditate de la banca centrală. Ar fi, de altfel, profund logic: de ce să discriminăm între cheltuielile guvernamentale și investițiile populației, devreme ce ambele se fac cu aceleași garanții ale contribuabililor?

Iar întrebările ar putea continua. Autoturismele au parte de o fiscalitate aparte suplimentară, de la impozitul local la taxe verzi și pe lux. De ce n-ar fi taxate la fel de aspru și alte bunuri de folosință îndelungată, precum mașinile de spălat sau frigiderele? Doar pentru că acestea din urmă nu sunt mijloace de locomoție? Și tot așa: de ce să fie majorate taxele pe proprietate atunci când prețul activelor imobiliare s-a instalat pe un trend de scădere? După cum ne putem întreba: de ce există un program guvernamental de stimulare a achiziției unor bunuri, mașinile, care sunt suprataxate?

Dar dacă tot nu se poate fără dreptul statului la prima noapte, să facem măcar ca respectiva noapte să fie fertilă. Am putea, de exemplu, să încrucișăm programele Rabla și Prima Mașină în domeniul editorial. Progenitura rezultată de aici ar trebui să poarte numele de programul Prima Carte Capitalistă. În acest fel, românii ar fi încurajați să-și ducă la casat, respectiv la maculatură, vechile cărți comuniste, în special pe cele de economie, și cu voucherele primite să-și achiziționeze lucrări clasice, ca să învețe ce înseamnă economia de piață și societatea liberă.


×