x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pensiile militarizate reformează siguranța națională?

Pensiile militarizate reformează siguranța națională?

de Dan Constantin    |    03 Aug 2017   •   08:10
Pensiile militarizate reformează siguranța națională?

Pensiile care nu se calculează după sistemul de contributivitate sunt cele speciale, chiar dacă termenul îi supără pe beneficiari. În discuția publică, fiecare dintre categoriile care au reguli proprii de pensionare atât la vârsta de ieșire din activitate, cât și la modul de calcul susține că efortul bugetului de stat este nesemnifictiv. Mai mult, patria recunoscătoare trebuie să accepte avantaje în cazurile respective, față de ceilalți muritori. Excepționalismul nu mai este individual, ci colectiv pentru militari, agenți de poliție, spioni, pompieri, filatori, acoperiți, judecători, procurori, grefieri, aviatori. Legi speciale de pensii au și diplomații, controlorii de la Curtea de Conturi, parlamentarii, activitățile de creație. La fel, la încercarea guvernului de a limita presiunea asupra bugetului a pensiilor speciale, opoziția susține că numărul acestora este mic și chiar nu se susțin din banul public.

Cei mai vehemenți sunt sindicaliștii din poliție care, surprinzător, nu se bat pentru drepturi mai mari pentru agenții de rând, ci îi jelesc pe cei care se înghesuie să iasă din sistem cu pensii mai mari decât salariile. O realitate cruntă arată că, în Armată, soldele au fost ținute la nivel cât mai redus pentru ca bugetul Ministerului să suporte salariile mari ale funcțiilor înalte de comandă și pensiile ofițerilor superiori. Liderii sindicali din organizații civile au și ei poziții curioase, apărând patronatele și nu pe salariați în măsura translării contribuțiilor sociale. Pentru a plasa problema în dimensiuni cât mai exacte, trebuie să arăt că de pensii militare beneficiază 79 de mii de persoane, la care se adaugă alte 170 de mii de pensii aflate în plată pentru foști sau actuali angajați în MAI, SRI, SIE, SPP, STS. Graba de a beneficia de dreptul pensionării anticipate cu un calcul al pensiei de până la 130 la sută din soldă este logic justificată. Tăierea privilegiilor lasă dragostea de patrie în plan secund și este pasată urmașilor! Lipsa de efective din Poliție va fi acoperită în 2-3 ani cu absolvenți ai sistemului propriu de pregătire, plus efective din Jandarmerie sau militari profesioniști din Armată.

Valul de pensionări din sistemul de Apărare are însă și un efect pervers: ies din sistem oameni cu pregătire și experiență. Cei care rămân văd lucrurile diferit, apreciază că se creează oportunități rapide de avansare. Mai mult, ieșirea la pensie a unor generali din serviciile secrete este privită ca o reformare. „Trupa lui Coldea” este pusă în retragere sub perdeaua de fum a scandalului pensiilor speciale. Este un câștig cert dacă „rețeaua” își va retrage și oamenii care sufocă alte instituții. Justiția și presa ar respira ușurate.

 

×