x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Premierul Vladimir Filat la ruleta rusească

Premierul Vladimir Filat la ruleta rusească

de Dan Tomozei    |    14 Feb 2013   •   10:37
Coaliţia de guvernare din Republica Moldova se destramă şi nu am motive de bucurie să constat că afirmaţiile făcute în urmă cu două săptămâni se adeveresc. Spuneam atunci că premierul Vlad Filat este "un impresionant generator de tensiuni, mai puţin de soluţii şi declaraţii decente, semn al limitatelor resurse de democraţie şi diplomaţie". Miercuri, nervii sensibili ai premierului moldovean au cedat. Dar nu într-un mod bărbătesc, decent şi responsabil, ci făcând declaraţii aluzive, cel sacrificat fiind nici mai mult, nici mai puţin decât statul moldovean: "suntem martorii unei campanii de sacrificare a statului, din cauza interesului personal al unei persoane obscure care a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să cumpere o ţară", a declarat Vladimir Filat, fără să nominalizeze, dar lăsând să se înţeleagă că este vorba de prim-vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, Vlad Plahotniuc.

În declaraţiile sale, premierul Filat copiază teme parcă desprinse din realitatea românească, folosind limbajul şi argumentele preşedintelui Traian Băsescu, demonstrând că este insuficient de pregătit pentru un real test de democraţie. În fond, Filat acuză oligarhii care au pus mâna pe economia Republicii Moldova, monopolul presei, şantajul mediatic şi o incapacitate a instituţiilor statului de a funcţiona eficient. Ceva diferit faţă de România? Pare că premierul Filat uită că de mai bine de trei ani se află la guvernare, că este principalul decident în administraţia Republicii Moldova, cu alte cuvinte, că el este puterea. Mai mult, uită că o coabitare în coaliţie presupune dialog şi consens, argumente pe care domnia sa nu le-a mai exersat de o bună perioadă. Un alt semnal al slăbiciunii omului politic Vladimir Filat este sensibilitatea nervoasă la ceea ce numeşte acesta “posturi TV şi pseudoanalişti care acţionează la comandă”, ca şi cum calitatea de premier îi conferă şi dreptul de a judeca şi cataloga presa de la pupitrul guvernamental. Şi încă odată, nu pare acelaşi discurs prezentat de preşedintele Traian Băsescu? Singura deosebire (deocamdată) este aceea că premierul Filat a evitat să identifice “cel mai mare pericol pentru RM (care - n.a.) nu vine din afară, dar se află la guvernare”, şi nu a îndemnat basarabenii să evite unul sau altul dintre canalele de televiziune de la Chişinău.

Fără îndoială că reacţia politicianului Vladimir Filat nu are legătură cu statul de drept şi vocaţia declarat europeană a Republicii Moldova, în condiţiile în care Uniunea Europeană reprezintă cel mult un miraj cu orizont îndepărtat pentru spaţiul basarabean. Atitudinea acestuia devoalează lupta internă pentru putere, dusă nu atât în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) cât pentru controlul instituţiilor statului, cu precădere a celor cu valenţe economice şi de forţă. O bătălie în care, la cât este de vocal, premierul Filat nu are cum să fie la fel de credibil şi perceptut ca unicul onest sau responsabil pentru noua etapă a tensiunilor politice interne. Ceea ce pare să nu înţeleagă premierul Filat este faptul că, prin reacţiile copilăreşti – isterice, consolidează şi stabilizează încrederea Partidul Comuniştilor din Republica Moldova în masa electorală, demonstrând că AIE nu este o variantă cu mult mai decentă.

Pe de altă parte, rapida implicare în cearta de la Chişinău a fostului ministru de externe de la Bucureşti, Teodor Baconschi, demonstrează că protejaţii preşedintelui Traian Băsescu nu sunt străini de evoluţia politică de peste Prut. Poziţionarea alături de Filat încă din prima rundă a disputelor dure din interiorul AIE este jenantă pentru un diplomat şi politician cu pretenţii cum se doreşte Baconschi. "Premierul moldovean Vlad Filat a decis să propună o revizuire a acordului politic de la baza Alianţei pentru Integrare Europeană. Ca şi alti vecini, Republica Moldova are de ales între statul mafiot şi statul de drept. Vlad Filat alege statul de drept şi consecvenţa pro-europeană. Sper ca toţi cetăţenii lucizi din RM să-l susţină pentru a nu da ceasul istoric înapoi",  a declarat Baconschi pentru Hotnews.md. Nu are rost să identificăm care anume sunt statele vecine care au de ales între mafie şi stat de drept, câtă vreme Republica Moldova are doar doi vecini: România şi Ucraina. Merită să urmărim, însă, cum va evolua situaţia de la Chişinău, viitoarele negocieri din cadrul AIE, în care de la Bucureşti s-a confirmat un protejat, implicând, din nou, pripit şi fără rost România într-o problemă internă a altui stat, fie el atât de apropiat istoric şi emoţional.

În condiţiile în care partenerii AIE dovedesc tot mai clar că nu mai sunt dispuşi la coabitare, că nepotrivirea de caracter îi impinge la un divorţ de mult timp anunţat, un lucru ar trebui să fie clar şi de dorit pentru Republica Moldova, şi anume existenţa unor variante, alternative viabile nu doar la componenţa coaliţiei de guvernare dar chiar şi la actualul premier Vladimir Filat.

×