x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Băsescu, mai mult panicat decât sigur pe sine

Punctul pe Ei. Băsescu, mai mult panicat decât sigur pe sine

de Dan Dumitrescu    |    09 Feb 2016   •   12:01
Punctul pe Ei. Băsescu, mai mult panicat decât sigur pe sine

Băsescu face o concurență nebună buruienilor antireumatice prășite televizistic la TV de Condurățeanu. Ex-ul se vrea pe sticlă mai des decât mișcarea secundarului. Se dă mare, pretinde că le știe pe toate, că este singurul arbitru competent al mișcării planetelor și încearcă să lase impresia că soarta omenirii i se odihnește în palmă. Și să nu credeți cumva că acest delir este generat de faptul că omul a părăsit patologic realitatea sau că a început să fie protejat de bunicul Alzheimer. Nu. Alta este cauza purgației mediatice la care se dedă clătinatul.

Băsescu știe bine că a prestat ca un redutabil al distrugerii și al fărădelegii. Știe bine că a măgărit în țara asta ca nimeni altul. Iar acum folosește minciuna doar pentru a lăsa impresia că vâna puterii nu l-a părăsit, că nu o să-l părăsească nicicând și că va rămâne în veci sub o protecție totală.

Naivii pot crede că prestațiile lui Băsescu nu sunt decât o exemplară demonstrație de forță. Judecând însă lucrurile mai aproape de adevăr putem ajunge la concluzia că ieșirile intempestive ale fostului președinte nu au nicidecum suportul siguranței de sine. Ba, dimpotrivă, Băsescu face pe viteazul tocmai pentru a masca panica creată de un decont care devine tot mai amenințător. Fostul președinte caută acum în minciună protecția pe care nu o mai poate împrumuta, ca altădată, dinspre fel de fel de imunități, interne sau externe.

Etapele care au lucrat eșafodajul băsescian sunt ușor de inventariat. Prima lovitură a constituit-o faptul că fostul președinte n-a mai fost transferat, după încetarea mandatului, așa cum i se promisese, într-o imunitate conferită de înrolarea în structuri militare internaționale. A doua lovitură a fost încasată tot pe plan extern. Mă refer la faptul că pe traseele transoceanice au început să circule alte personaje decât cele din gașca băsesciană. Iar tăierea macaroanei externe va produce schimbări și în interior.

Foștii complici ai fostului președinte vor avea alte centre de comandă. În timp ei nu se vor mai feri nici măcar de șantajul de care ar fi capabil cel care în trecut le-a fost complice în mârșăvii de nedescris. Fiindcă informațiile din portofoliul bătrânului securist îmbătrânesc, își pierd vigoarea amenințătoare și în timp vor deveni muniție oarbă.

De aceea susțin că Băsescu este mai mult panicat decât sigur pe sine. De aceea pot crede că Băsescu s-ar râde total dacă, în disperare de cauză, își va căuta o nouă imunitate chiar și în brațele lui Blaga.

×