x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Puterea poporului needucat

Puterea poporului needucat

de Ionuț Bălan    |    05 Feb 2019   •   08:07
Puterea poporului needucat

La început a fost latina vulgară, cea care a reprezentat punctul de plecare pentru cele 10 limbi romanice: franceza, provensala, spaniola, catalana, italiana, sarda, retoromana, dalmata, portugheza şi româna.

Apoi, limba română a evoluat pe cont propriu şi o face şi-n continuare. Româna vulgaris - ce se deosebeşte în privinţa gramaticii, vocabularului şi pronunţării de vorbirea elitelor (acelea care foloseau în Roma antică latina clasică) - vasta la baza limbii de peste mulţi ani. De aici se deduce că omniprezentul “ei ştie”, cu variaţiunea “ei ştie cel mai bine”, va fi o formă asimilată în limbă şi Academia va trebui să o accepte democratic, fiindcă asta e demokratia (δημοκρατία), puterea poporului.

Dar pentru că tot am ajuns la democraţie, merită reamintit că oamenilor li s-a întărit sentimentul - aşa cum zicea Aristotel - că cine e egal dintr-un anumit punct de vedere e egal din toate punctele, ceea ce le-a conferit tuturor aceleaşi drepturi. Fără a se ţine cont că ceea ce sugerează filosoful grec pentru ca această relaţie să fie funcţională e educaţia, care atunci când lipseşte, doar le dă impresia membrilor societăţii că ar avea aceleaşi drepturi şi, de fapt, cad victime manipulării.

Cine îşi asumă responsabilitatea pentru cultivarea lipsei de educaţie şi oferirea, în schimb, a democraţiei, care lasă „maselor” impresia că se confundă cu socialul? Ei ştie cel mai bine!

 

×