x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Regimul mafiot al lui Basescu

Regimul mafiot al lui Basescu

de Adrian Năstase    |    27 Mar 2012   •   10:47

Dupa mai bine de sapte ani, cred ca putem trage concluzia ca sistemul electoral romanesc a devenit o parte functionala a mecanismului pus la punct de Traian Basescu pentru destructurarea unei vieti politice bazata pe partide.

De la inceputul mandatului sau, Basescu si-a dat seama ca nasterea presedintelui jucator nu poate avea loc cu adevarat decat daca principalii actori de pe scena publica - partidele - devin tot mai slabe, tot mai divizate, tot mai compromise, mai incoerente si mai tematoare. Pentru a-si atinge scopul, Basescu a facut orice in directia asta. A inventat un partid "parlamentar" dupa alegeri, in asa fel incat sa le anuleze rezultatul. A stimulat orice disidenta in sistemul politic. A favorizat nasterea unor structuri politice suplimentare ale maghiarilor, ca sa poata manevra si in interiorul UDMR. S-a jucat, incurajand crearea unor partide anti-sistem, pentru a le folosi, dupa alegeri, la crearea unei eventuale noi majoritati parlamentare. A speculat orice slabiciune omeneasca, numind adeseori in functii ale "puterii" persoane provenind din zona opozitiei (vezi modelul Sarkozy/Kouchner) doar ca sa creeze brese in partidele respective.

Apogeul acestui "efort" de subminare a democratiei parlamentare il reprezinta sistemul electoral propus de Basescu. Uninominalul pur sau impur. Uninominalul vs lista de partid. Noul fata de vechi. Reformistii vs conservatori. Tinerii impotriva clasei politice expirate. Transmiterea stafetei... Asa cum arata si cum se dezvolta in practica acest sistem, el favorizeaza brutal si in mare masura individualitati dubioase din plan local, fata de care sunt indatorati mai marii de partid sau care au capacitatea de a sustine financiar campania proprie si, poate, si alte campanii. Cand personajele dubioase nu vor sa iasa in fata, devin parlamentari reprezentantii lor, finantati generos. Partidele au din ce in ce mai putine mijloace sa se fereasca de un asemenea fenomen. Centrul de greutate al vietii politice si electorale s-a deplasat sensibil de la centrul parlamentar spre teritoriul financiar. Coruptia, nepotismul, baronii locali au devenit mult mai greu de controlat in acest peisaj in care, in mai fiecare loc de pe harta, liderii de partid sunt mai putin influenti chiar decat un primar.

Basescu a devenit presedinte predicand impotriva "sistemului ticalosit' pe care il definea in legatura cu coruptia din aparatul de stat si cu devalizarea banului public. Esecul lui in lupta cu asemenea metehne e de doua ori dureros si grav. Nu numai ca nu a reusit sa epureze sistemul de coruptia administrativa, sa zicem "clasica.' Dar a integrat in politica si activitatea infractionala de drept comun. Un deputat plecat in Congo e acuzat ca facea parte dintr-un grup care batea batranii, ca sa-i dea afara din case. Va aduceti aminte si de personajul care a fost la un pas sa devina sef peste imbunatatirile funciare din Romania si care se ocupa cu rapirea oamenilor si legarea lor cu lanturi? E usor de inchipuit cati asemenea alti "politicieni' populeaza viata publica din diverse localitati mai mici sau mai mari. Bazandu-se pe un sistem electoral care a atomizat in mare masura si decizia, si controlul si raspunderea, cati dintre ei nu se pregatesc oare acum sa devina consilieri, deputati sau senatori folosind partidele numai ca vehicule de moment?

×
Subiecte în articol: editorial