x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ridică-te, Țară!

Ridică-te, Țară!

de Dan Constantin    |    30 Noi 2017   •   09:14
Ridică-te, Țară!

Doi artiști cu spirit național clocotitor au făcut să vibreze mii de români la spectacolul ,,Să se ridice Țara”. Dan Puric și Nicolae Furdui Iancu au gândit acest act artistic ca un mesaj nu împotriva cuiva, a unui inamic de care te aperi cu scut, ci împotriva Nepăsării strecurate în sufletele noastre, picătură după picătură, pentru a face din acest popor o masă flască, fără personalite, fără istorie, fără granițe.

Acum un secol, în prag de 1 decembrie 1917, Bucureștii se aflau sub ocupație. Trupele germane, austro-ungare, turce și bulgare sărbătoreau un an de la intrarea în capitala României. O adunare a filo-germanilor ținută în sala mare a Fundației Carol I a ascultat cuvântarea lui Alex. Beldiman care trimitea săgeți otrăvite peste linia frontului, spre Regele Ferdinand, retras la Iași. Cozile de topor nu au lipsit în nicio epocă, trădătorii și-au găsit mereu loc la tribune pentru a pleda cauzele străine. Se vorbea deschis despre o înlăturare a Dinastiei, pentru a instala o familie regală devotată ocupanților germani. Komandatura se instalase la Casa Armatei, vizavi, Capșa devenise clubul ofițerilor bulgari. Țara ruptă în două trăia vremuri cumplite, Rusia, aliatul de pe front, semna un armistițiu cu Germania și punea România într-o situație militară fără ieșire.

În 2017 intrăm în Centenar și nu prea știm, la un secol de la Marea Unire, cum să ne afirmăm ca o Țară. Marile voci ale românilor, de ieri și de azi, se fac greu auzite. Eminescu este renegat de o sectă elitistă, moștenirea lui Brătianu de la Florica, atacată la Curtea Constituțională de președintele Klaus Werner Johannis, lucrarea lui Titulescu, bruiată de un grup de isterici la târgul de carte. Parcă România s-a întors sub o ocupație străină, s-a predat fără a fi atacată cu declarație de război de forțe prietene care-și iau tainul fără să mai întrebe. În Parlamentul României, câțiva aleși fac clăbuci la gură pentru a demola o declarație care a îndrăznit să afirme în fața aliatului strategic dreptul de legiferare. Se va ridica Țara când sunt atâția care o vor în genunchi?

 

 

×
Subiecte în articol: dan puric nicolae furdui iancu