x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România în vremea fuziunii

România în vremea fuziunii

de Marian Nazat    |    02 Aug 2014   •   17:26

În dârdora scandalului cu clanul Mondialilor, fratele lui Mircea Băsescu s-a avântat la beregata ţarului de la Kremlin. Şi i-a zis-o de la obraz,  nu s-a lăsat până nu i-a strigat de la pupitrul prezidenţial că  “Rusia este partenerul teroriştilor” implicaţi în doborârea avionului în spaţiul aerian al Ucrainei. Ce mai ţinte are şi Hăhăilă Vodă, la intern, Bercea şi Izaura, la extern, Putin şi separatiştii talibani ! Când tăcerea nemţilor şi francezilor miroase rău a gaze muscăleşti, cumătrul ţiganilor cu dare de mână sare pârleazul diplomatic şi-l arde la principii pe botoxatul preşedinte rus. Ştie mă, crezi tu că nu ştie ce vorbeşte barosanu' de la Cotroceni ? În rest, un cuvânt  n-a suflat despre masacrarea palestinienilor în Fâşia Gaza. Păi şi acolo mor oameni nevinovaţi, însă reacţia oficialilor euroatlantici e bleagă, dacă nu inexistentă. S-a scăpat la un microfon deschis  americanul Kerry şi acum se tot căzneşte  să dreagă busuiocul, parcă  n-ar fi vorbele lui. Steaua cu şase colţuri îi înţeapă la limbă pe alde Obama şi Merkel, aşa că mai bine îşi înghit cuvintele. Mă întreb de ce nu organizează occidentalii un protest ca pe maidanul din Kiev şi la Tel Aviv, nu că ar fi mişto ? Să-i înveţe şi pe evrei  democraţia de tip apusean, nu de altceva...

Până atunci mă tem că nu va plăti nimeni nici pentru cei 298 de nefericiţi picaţi din cer şi nici pentru palestinienii  vânaţi  ca nişte şobolani de rachetele trimise de poporul ales.

Apropo, după ce Republica Moldova s-a dat cu UE, rusnacii i-au blocat exportul de fructe, pe motiv de  “molie orientală”. Periculosul   dăunător îşi găsise vizuină în merele foştilor  supuşi taman  în vremea  aderării, curat ghinion ! Nouă, mujicii ne-au răcnit niet la transporturile  cu animale, din pricina infestării unei vite cu nu ştiu ce bacil primejdios. Deh, de-ale pravoslavnicilor noştri vecini, de aceea mă aştept la ceva represalii din partea lor în urma discursului belicos de la Bucureşti. O salmonela, o libarcă măcar,  o insectă care să pună în pericol siguranţa naţională  şi stomacală  a Maicii Rusia...

Liberalii şi verii lor  democraţi de-al doilea au fuzionat. Evenimentul s-a derulat într-o sală neîncăpătoare şi prin sustragerea  strofei  cu Traian din  imnul naţional. Acuplarea celor două partide i-a smuls lacrimi de oftică blondei de la PMP, ar fi vrut şi ea, dar Blaga a repezit-o cu  bădărănie. Of, ce-ar fi vrut şi Elena la împreunarea ideologică, că doar e produsul  cel mai bun al politicii postdecembriste, ne-a  zis-o chiar  mentoru-i politic. A lipsit  şi Antonescu,  semn că pe canicula de-afară crinul n-are vreo şansă, e floare de sezon, şi anotimpul său a trecut de mult. Neamţul adus de la Sibiu a rostit poticnit  nişte fraze goale, de parcă era la citirea pe silabe la şcoala primară, şi bâlbâiala, culmea !,  a stârnit ropote de aplauze. Din staţie a răsunat şlagărul Omul bun şi pomul copt, însă mă tot iscodesc dacă PDL s-a copt într-atât încât  să fie scuturat  de omul bun Iohannis. E o simplă mirare, nu azvârl cu pietre în pomul copt.... O alianţă de “trădători şi mişei” a scris pe Facebook premierul, uitând că mişeii i-au fost alături  de câteva ori în anii dindărăt. La toamnă, toţi ăştia ne vor chema la vot şi cum să nu le aminteşti  spusele  lui Erasmus: “Ce lucru mai prostesc decât fapta candidatului care  linguşeşte  poporul, care caută să-i câştige  sufragiul prin daruri, să vâneze aplauzele atâtor gură-cască, să se  lăfăiască în aclamaţiile lor, să se lase purtat ca nişte moaşte în  triumf prin faţa poporului spectator, ori să lase să i se pună o statuie de bronz în for ? Mai adaugă  la asta risipa de titluri glorioase; mai pune şi onorurile divine acordate unor omuleţi şi alătură la toate acestea  şi ceremoniile  obşteşti, cu prilejul cărora  se aşază printre zei cei mai nelegiuiţi tirani”. Filosoful olandez, nu uitaţi !, scria aceste rânduri prin 1500 şi nu apucase să ne  fie contemporan, în ... Valahia.

Supărată s-a râzgâiat la televizor şi Monica Macovei,  fiindcă n-o  lăsaseră ai ei să-şi declame oful de la înalta tribună. Dar vază ei mai pe urmă, când o ajunge  ea la Cotroceni, pe mulţi o să-i popească de-o vor ţine minte în  veci ! Da, da, căci amazoana luptei  anticorupţie  are o dambla de care nu e chip să se dezbare: candidatura la prezidenţiale. În definitiv, euroţaţa cu normă de guru la americani ar completa lista deschisă de Brătianu-Cartof, Nahorniac, Mudava, Ninel Potârcă şi Nati Meir.

La sindrofia  cu pricina, MRU  a fost uns în public cu una din cele o mie şi ceva de   funcţii de vicepreşedinte pedelist. Chiar, Pavelescu n-a aflat că se împart funcţii  la fuziune  ?

În vremea  aista caniculară din capitală, în Covasna, la umbra codrului,  ungurii lui Tökes haiduceau la autonomie. Nu singuri,  ci cu Orban, copilul răsfăţat  al lagărului capitalist de Apus, speriat şi el de “diasporizarea”  maghiarilor. “Unde eşti tu, Ţepeş Vodă ?/ Ca punând mâna pe ei” să-i înveţi ce înseamnă federelizarea României... Autorităţile  de la Bucureşti sunt în vacanţă, n-au nicio reacţie la desantul separatiştilor  din HAR-COV... Dacă îi supăra, cumva,  pe stăpânii de la Bruxelles ?

Peste câteva luni cică  ne alegem preşedintele. Nu credeţi  minciuna,  fraţilor, soarta noastră va  depinde tot de măcelarul detaşat de Administraţia de la Washington pe post de vechil, restul e un joc pentru prostime. Aşadar, nu vă ambalaţi, câştigătorul va avea lipit  pe ceafă cipul plantat  de Marele Licurici.

×