x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scrisoare deschisă către Ambasadorul Austriei

Scrisoare deschisă către Ambasadorul Austriei

de Adrian Năstase    |    30 Iul 2013   •   12:24

Domnule Ambasador,

Imi permit sa va atrag atentia asupra unor declaratii publice, repetate, ale fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu (formula “fostul presedinte” se justifica prin  rezultatul votului, de anul trecut, pentru demiterea sa) in legatura cu privatizarea Petrom, prin intermediul firmei austriece, OMV. Astfel, recent, intr-un interviu pentru un cotidian din Romania, fostul presedinte, referindu-se la procesul de privatizare a companiei CFR Marfa, a afirmat: “Aici insa poate fi un aranjament murdar...Mai mult sau mai putin tehnica lui Adrian Nastase, care a reusit sa-si ascunda marile ticalosii in spatele unor legi de tipul celei privind privatizarea Petrom cu tot cu resursele subsolului si cele submarine...” Cu doar trei saptamani in urma, acelasi fost presedinte se exprima in felul urmator: “Petrom cum s-a privatizat? Prin lege. Pentru ca nimeni sa nu-l poata intreba pe Adrian Nastase - cum ai dat resursele pe 30 de ani (sic - era vorba de concesionare nu pe 30 de ani ci pe 10 ani - perioada care se incheie anul acesta), mai omule? Dar a construit o relatie foarte buna cu socialistii austrieci (sic - guvernul Austriei, in 2004, era condus de Wolfgang Schussel, care conducea un partid membru al PPE!)”.

Daca astfel de declaratii ale sale aveau, poate, o explicatie subiectiva in campania pentru prezidentiale din 2004 sau pentru a justifica hartuirea mea politica din anii care au urmat, continuarea formularii unor astfel de acuze, dupa aproape zece ani, creaza in mod nejustificat dificultati de imagine pentru cel mai mare contributor roman la bugetul de stat dar si pentru imaginea Austriei si a firmelor sale in Romania, asociata cu ideea unor “mari ticalosii”.

Desi o comisie senatoriala a examinat cu atentie conditiile legale si financiare ale privatizarii Petrom, ajungand la concluzia ca privatizarea s-a desfasurat corect, fostul presedinte al Romaniei continua seria acestor afirmatii defaimatoare.

Consider ca aceasta nu mai este  o problema doar pentru mine. Cu atat mai mult cu cat acelasi fost presedinte foloseste o dubla masura, criticand privatizarea Petrom in interiorul tarii - pentru ratiuni de partid - si oferind decoratii pentru oficialii OMV, in exterior. Astfel, prin Decretul din 31 ianuarie 2013, Traian Basescu a conferit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de ofiter lui Gerhard Roiss, presedintelui Consiliului de administratie al OMV dar si lui Wolfgang Ruttenstorfer, fostul presedinte al OMV, cel cu care a fost realizata “marea ticalosie”, in 2004.

Stiu ca Dumneavoastra nu va puteti pronunta public in aceasta chestiune dar poate ca a venit momentul ca autoritatile austriece, inclusiv cele judiciare sa se pronunte daca o companie importanta din Austria a participat sau nu la o “mare ticalosie” in Romania, asa cum afirma fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.

Cu stima,

Adrian Nastase, fost prim-ministru

Domnului Michael Schwarzinger, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Austria in Romania

cc Domnului Wofgang Schussel, fost cancelar al Austriei,
     Domnului dr. Wolfgang Ruttenstorfer, fost presedinte al Consiliului de administratie al          
OMV, presedinte al Consiliului de supraveghere al Vienna Insurance Group,
     Dnei Mariana Gheorghe, CEO si Presedinte al Directoratului OMV Petrom SA

×