x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Și lui Nefertiti i se aplică rotația cadrelor, nu-i așa?

Și lui Nefertiti i se aplică rotația cadrelor, nu-i așa?

de Serban Cionoff    |    11 Iul 2018   •   16:18
Și lui Nefertiti i se aplică rotația cadrelor, nu-i așa?

Așadar, zarurile au fost aruncate!Secția de procurori a CSM a decis că viitorul loc de muncă al Laurei Codruța Kovesi va fi la DIICOT Sibiu. Unde proaspăt revocata Neferiti va face ceea ce știe ea cel mai bine, adică treabă de procuror. După cum era de așteptat, o dată anunțată, decizia produce nu numai efecte ci și comentarii. Comentarii care, la rândul lor,sunt de mai multe feluri, bineînțeles în funcție și de simpatiile/antipatiile pe care multilateral-medaliata Slujită a anticorupție le-a colectat după atâția ani de glorioasă carieră. Unii consideră că  ar fi vorba despre  o trimitere pe tușă a Laurei Codruța fiindcă, oricum am lua-o, una era șefia la DNA și alta este poziția de  procuror fie și într-un centru cultural și istoric de ținuta Sibiului. Alții, atrag atenția că nici vorbă de așa ceva, atâta vreme cât  respectiva decizie a dat curs cererii expres formulate de către Laura Codruța Kovesi de a merge să lucreze, ca procuror, la DIICOT Sibiu.

Dacă ar fi să mă întrebați și pe mine, aș spune că răspunsul cel mai nimerit ar fi unul între cele două variante anterior prezentate. Pur și simplu, eminentei doamne i se aplică principiul rotației cadrelor. Pentru a nu lăsa loc neînțelegerilor, fac precizarea că, în perioada partidului unic, principiul rotației cadrelor impunea ca atunci când un activist dădea semne că iese din front sau, mai grav, că ar putea avea o cotă de popularitate care să rivalizeze cu cea a cuplului conducător, acesta era numaidecât trimis –,,pentru completarea experienței’’ după cum se spunea în limbajul oficial - într-o funcție, de regulă mai mică decât cea ocupată anterior și, tot de regulă, cât mai departe de centrul suprem de decizie. Urmând ca, în funcție de dovezile că ,,a învățat din greșelile anterioare’’(ca să nu spun mai direct:,,că și-a băgat mințile în cap’’!) acesta să fie readus în centrală sau în proximitate. Procedură care se aplica și în cazuri, ce-i drept mai rare, când protagoniști erau personaje aflate în grațiile cuplului conducător dar care cumulau un palmares foarte negativ, așa încât era nevoie să fie trimiși mai pe tușă, doar-doar va uita lunea de isprăvile lor.

Păstrând,desigur, proporțiile și schimbând ceea ce este de schimbat, cam asta ar fi, cred eu, și ceea ce se întâmplă acum cu Laura Codruța Kovesi. Care, dintr-un personaj selectat și  instrumentat pentru a îndeplini anumite comenzi într-o strategie de distrugere a valorilor reprezentative ale mediului economic, politic, științific al țării și, prin aceasta, de asigurare a unui câmp nelimitat de acțiune pentru cercuri de interese externe, a ajuns, încet dar sigur, să se supra-evalueze și să comită, în cascadă, mari greșeli și abuzuri  scandaloase. Făcând, toate astea, nu pe persoană fizică, simplu cap de locuitor, ci în calitate de șef al DNA. În această ordine de discuție mi-aș permite să nu împărtășesc opiniile potrivit cărora eminenții protectori din state partenere nu au avut știință sau nu au vrut să ia în calcul abuzurile DNA, cele mai multe dintre ele comise la comanda directă a Laure Codruța Kovesi. Dimpotrivă, cred că acolo unde trebuie, toate acestea erau cunoscute, dar, din motive ce țin de un anume gen de jocuri de interese, nu s-a făcut publicitate pe tema asta. Ceea ce nu însemnă, însă, că atunci când scandalurile au depășit o anumită limită de suportabilitate, aceiași înalți protectori s-au mai făcut că plouă. Dimpotrivă, și-au dat ok-ul și cu asta mergem mai departe…

 Iată, așadar, de ce cred că, în cazul Laurei Codruța Kovesi, putem vorbi tot despre o ,,rotație a cadrelor’’, cu siguranță una într-o variantă actualizată, revăzută și adăugită. Dintre elementele care conferă specificul rotației cadrelor aplicat Slujitoarei, atât de adulată de Gabriel Liiceanu et comp , precumpănitor ar fi acela că, în perioada următoare proaspăta de la DIICOT Sibiu, Laura Codruța Kovesi, va trebui să facă potecuță pe la Inspecția judiciară sau pe la Parchetul General având de dar răspunsuri precise în mai multe cercetări care o vizează. Adăugați și acea Sabie a lui Damocles - pe care Mircea Badea a definit-o foarte expresiv în acești termeni:,,dacă Ghiță slobozește filmulețul cu ea la cramă e o problemă’’- și cu siguranță îmi veți da dreptate dacă spun că numai zile senine și nopți liniștite nu o așteptă pe Laura Codruța Kovesi.

 Iar, dacă tot l-am citat, câteva rânduri mai înainte, pe Mircea Badea, profit de ocazie pentru a mă alătura lui și confraților de la Antena 3 care au spus un lucru foarte adevărat și anume că nu este cazul ,,să deschidem șampania’’ o dată cu revocarea din funcție a doamnei Nefertiti fostă de București și , măcar în viitorul apropiat, de Sibiu. Motivul este cât se poate de întemeiat, atâta vreme cât debarcarea Laurei Codruța Kovesi de la butoanele de comandă ale DNA nu este- și nu trebuie să fie!- decât un prim pas într-un proces mult mai profund și de mai mare durată.Proces la capătul căruia să se realizeze recredibilizarea DNA și, prin aceasta, redobândirea și consolidarea încrederii publice în justiție. Motiv pentru care salut ideea pe care a avansat-o Adrian Marius Dobre și anume necesitatea de a se declanșa, cu maximă celeritate , un audit temeinic al DNA. Audit care, după cum tot Adrian Marius Dobre menționează, urmează să includă între principale sale obiective următoarele: "denunțarea TUTUROR protocoalelor secrete, o evaluare completă a dosarelor, a angajării resurselor financiare și, cel mai important, o evaluare profesională<< la sânge >>.’’ (sublinierea îi aparține lui Adrian Marius Dobre n.n.)

×