x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian Băsescu, gluma răsuflată a PPE

Traian Băsescu, gluma răsuflată a PPE

de Serban Cionoff    |    11 Sep 2014   •   16:19

Zarurile au fost aruncate! Ieri, preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunţat numele comisarilor europeni care vor face parte din echipa sa. Echipă în care un europarlamentar român, Corina Creţu, va deţine portofoliul Politicilor Regionale. Portofoliu considerat a fi unul foarte consistent şi având de gestionat un buget de peste 351 de miliarde de euro.

Bineînţeles, felicitări i se cuvin, în primul rând, Corinei Creţu, dimpreună cu urări de mult succes în greaua sa misiune. În egală măsură, se cuvin felicitări Executivului României, premierului Victor Ponta, pentru această nominalizare inspirată şi curajoasă, ca şi ministrului nostru de externe, Titus Corlăţean, pentru tenacitatea şi profesionalismul cu care a contribuit la această realizare.

Pe bună dreptate, observatori avizaţi ai scenei politice interne şi internaţionale au văzut în nominalizarea Corinei Creţu pentru un important portofoliu în Comisia Europeană o primă mare victorie a lui Victor Ponta în meciul cu Traian Băsescu. Foarte adevărat, dar aş spune că este vorba, în egală măsură, despre o victorie a echipei guvernamentale şi politice a lui Victor Ponta în această competiţie lipsită de elementar fair play, din partea lui Traian Băsescu, desigur! În ultimă instanţă, este o victorie a României sănătoase şi demne în lupta cu Amiralul Dezastrului Naţional şi clica sa morbidă.

Pentru că preşedintele Comisiei Europene a menţionat în alocuţiunea sa că această calitate de comisar european are o certă dimensiune politică, avem dreptul să vedem în faptul că o personalitate marcantă a PPE, Jean Claude Juncker, a antrenat în echipa sa un europarlamentar dintr-o altă familie politică, o semnificativă schimbare de optică la nivelul liderilor Uniunii Europene. Dacă o asemenea schimbare se va produce şi în abordările Partidului Popular European, în sensul depăşirii acelui exclusivism intolerant pe care l-a practicat ani la rând. Asta rămâne, încă, de văzut...

Pe bună dreptate s-a amintit şi cu acest prilej că, atunci când Adrian Năstase era condamnat de abjecţi hăitaşi “cu Traian Băsescu în suflet” travestiţi în justiţiari, tot Jean-Claude Juncker, la acea vreme, premierul în exerciţiu al Luxemburgului, supranumit “Seniorul politicienilor dreptei europene”, îşi exprima, răspicat, protestul şi îşi afirma, public, preţuirea deosebită pentru cel sub al cărui mandat de şef al executivului România a devenit stat membru al NATO şi al Uniunii Europene.

Rămâne, totuşi, întrebarea: cum rămâne cu “gluma de la Bruxelles”, despre care hăhăia mai acum două seri Demisul Naţional? Mă refer la povestea pe care ne-a îndrugat-o cum că nu el a dat telefoane la mai marii PPE să nu i se dea acest portofoliu Corinei Creţu, ci protejatului său, foarte nesemnificativul ex-comisar Dacian Cioloş. Sau, dacă i se va da un portofoliu, acesta să fie unul cât mai puţin reprezentativ. Demers mârşav în care a fost acompaniat Vasile Blaga şi Klaus Johanis, pe post de pârăcioşi de serviciu.

Cum stă treaba cu “gluma de la Bruxelles” ne-am lămurit din ancheta foarte la obiect pe care a publicat-o “Jurnalul Naţional”: este vorba despre un personaj de pe la Euractiv, dedulcit, se vede treaba, la diversiuni otrăvite. Nimic nou sub soare! Nu este prima dată când vedem că acei iscălitori, care îi ridicau osanale şi ditirambi Debusolatului Suprem şi pe care propaganda băsistă îi recomanda ca fiind mari conştiinţe ale europenismului şi globalizării, nu erau decât nişte mercenari de drept comun. Cum au fost, bunăoară, cei din fauna bugetivoră aciuată pe lângă banii Institutului Cultural Român în directoratul de ruşinoasă amintire a lui H R Patapievici et comp. Ceea ce nu a mai putut fi şi cazul acestui Georgi Gotev, personaj cu o “mapă profesională” foarte încărcată.

Aşa încât “gluma de la Bruxelles” despre care bate câmpii Traian Băsescu nu este decât o nouă abjectă şi laşă diversiune prin care încearcă să fugă de răspunderea- deocamdată doar de ordin moral- ce îi revine pentru nemerniciile pe care a mai încercat să le însceneze, de data asta fără succes. Lovind, astfel, nu în interesele lui Victor Ponta sau ale Guvernului în exerciţiu, ci în Interesul Naţional al României de a fi cât mai convingător reprezentată în structurile de vârf ale Uniunii Europene.

Dar, pentru că gura păcătosului adevăr grăieşte, Traian Băsescu a spus- fără să vrea, desigur- şi un mare adevăr. Aşa este, a fost “o glumă de la Bruxelles”! Dar gluma nu este din aceste zile, ci cu doi ani în urmă. Atunci când mai marele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso şi alţi duri ai PPE, au călcat în picioare voinţa liber exprimată, prin Referendum, a majorităţii covârşitoare a românilor şi l-au păstrat în funcţie pe vasalul lor de drept comun.

Glumă macabră a PPE, care ne-a costat dureros de mult. Dar care, astăzi, este răsuflată. Existând, de-acum, cele mai serioase motive pentru ca să spunem că este o glumă pe care nimeni nu mai vrea să o re-valueze!

×