x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian Băsescu, minge servită pentru Laura Codruța Kovesi!

Traian Băsescu, minge servită pentru Laura Codruța Kovesi!

de Serban Cionoff    |    15 Apr 2015   •   13:05

Mulţi oameni de bună credinţă se miră văzând cum se stropşeşte, acum, Traian Băsescu la pupila sa, Laura Codruţa Kovesi, precum şi la, până nu demult, iubita-i DNA, pe motiv de prigonire a familiei şi a “famigliei” sale. Puţini au observat, însă, că tirul furibund lansat de către Amiralul Dezastrului Naţional împotriva DNA şi a “celei mai influente femei din România”( potrivit Forbes România) poate avea şi un periculos efect pervers. Această cascadă de imprecaţii putând să ofere argumente în plus pentru Laura Codruţa Kovesi şi băieţii săi atunci când acuză încercări repetate, în principal ale mediului politic şi parlamentar, de a sabota investigaţiile pe care ei le derulează cu sârg şi cu pricepere. Aşa cum a făcut cruciata-etalon a anticorupţiei şi ieri, la Bruxelles. Şi, cu siguranţă, o va mai face.

În ce constă acest efect pervers? Foarte simplu: în aceea că asemenea critici, corecte şi adevărate atunci când este vorba despre nenumăratele cazuri de abuzuri, de încălcări ale drepturilor omului săvârşite de către magistraţi- foarte multe dintre ele anulate la CEDO-,sunt, acum, confiscate şi sunt manipulate, în beneficiu personal şi de clan, tocmai de la cel care, 10 ani bătuţi pe muchie, a patronat jafurile, fărădelegile şi abuzurile. Inclusiv pe cele din justiţie.

Aşa încât, preluată de către Traian Băsescu, tema riscă să fie grav viciată şi, până la urmă, compromisă. Mai precis, printr-un procedeu, ilogic şi imoral numit “generalizare forţată”, criticile lui Traian Băsescu pot fi puse în acelaşi coş cu perfect îndreptăţitele semnale date de către societatea românească pe această temă acută. Semnale în întâmpinarea cărora vine şi iniţiativa celor 47 de senatori pentru modificarea Legii 303/2004 privind răspunderea patrimonială a magistraţilor care au săvârşit erori judiciare cauzatoare de prejudicii.

Decredibilizate “în bloc” fiind, aceste semnale corecte pot să devină, la nevoie, argumente, de fapt pseudo-argumente, pentru continuarea şi intensificarea practicilor ilegale şi degradante ale procurorilor şi ale judecătorilor. Ceea ce a şi avut în intenţie Laura Codruţa Kovesi atunci când, în faţa Comisiei de Control Bugetar a Parlamentului European, a elogiat contribuţia esenţială a factorilor UE şi a diplomaţiilor occidentali la retragerea de pe agendă a unor iniţiative legislative care, în aprecierea sa, lezau independenţa magistraţilor.

Am folosit, câtuşi de puţin întâmplător, cuvântul “coş”, ştiut fiind faptul că procuroarea-şefă a DNA a fost şi,poate, mai este, o excelentă jucătoare de baschet, sport în care sunt extrem de apreciate mingiile servite jucătorului care le va arunca,apoi, direct în coş. Marcând, astfel, punctele preţioase care vor asigura victoria pentru el şi pentru echipa sa.

Pe Traian Băsescu nu îl suspectez că ar fi practicant sau măcar fan al acestui nobil sport. Am,însă, serioase temeiuri să consider că, şi de data asta, lugubrul personaj joacă exact după cum a învăţat la disciplina sportivă preferată. Adică la cacealma!

×