x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Uciderea caprei vecinului a devenit obligatorie

Uciderea caprei vecinului a devenit obligatorie

de Ionuț Bălan    |    06 Mai 2019   •   07:50
Uciderea caprei vecinului a devenit obligatorie

Tribunalul Cluj a obligat Uber, într-un proces intentat de taximetriştii "clasici", să înceteze "practicile de concurenţă neloială" în municipiu. Justificarea instanţei: "Activitatea furnizorilor Uber deturnează o parte din clientela serviciilor de taximetrie, fără a respecta regulile aplicabile acestor servicii. Faptul că administraţia publică locală limitează numărul autorizaţiilor taxi nu justifică activarea pe această piaţă fără respectarea cadrului legal aplicabil".

 

Ce poate fi mai ironic decât să acuzi pe cineva de "concurenţă neloială" pentru că a încălcat cea mai anticoncurenţială normă imaginabilă, una prin care numărul de jucători admis pe o piaţă e limitat administrativ prin decret venit "de sus"?  

 

Cu cât citeşti mai mult din motivarea deciziei Tribunalului, cu atât îţi dai seama cât de aberante, abuzive şi împovărătoare sunt obligaţiile şi costurile de autorizare impuse de stat pentru activitatea de taximetrie. Şi că, de fapt, Uber este pedepsită exclusiv pentru că, prin simplul fapt că există şi funcţionează, demonstrează cât se poate de limpede că respectivele reglementări sunt inutile şi nu aduc niciun fel de beneficii clienţilor, nefăcând decât să protejeze un oligopol.

 

De exemplu, ce îmi aduce mie în plus ca client faptul că, spre deosebire de Uber, taximetriştii au nevoie de "autorizaţie de transport, eliberată de primăria localităţii de pe raza în care transportatorul îşi are sediul sau domiciliul în baza mai multor documente, cum ar fi dovada îndeplinirii condiţiei de capacitate profesională şi onorabilitate, cât şi a capacităţii financiare"?

 

În loc să se plângă de "concurenţa neloială" a Uber, şoferii de taxi ar face mai bine să accepte evidenţa: nedrepte şi abuzive sunt reglementările care limitează numărul de taxiuri care pot funcţiona legal şi împovărează fiscal, birocratic şi administrativ această activitate. Ei ar trebui să protesteze împotriva acestora, nu a Uber. Adică să ceară dreptul la viaţă al caprei lor, nu uciderea celei a vecinului.

 

×