x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un ,,TRIUMF’’ pentru Laura Kovesi şi băieţii săi

Un ,,TRIUMF’’ pentru Laura Kovesi şi băieţii săi

de Serban Cionoff    |    29 Iun 2016   •   12:50
Un ,,TRIUMF’’ pentru Laura Kovesi şi băieţii săi

Acum, când toată lumea discută cu înfrigurare –și cu înfiorare! – despre Brexit și despre efectele ieșirii Marii Britanii din UE asupra românilor trăitori în țara Marelui Will, pe canale media, vine și o veste care să ne mai liniștească. DNA se va muta într-o nouă locație și anume la Hotelul Triumf. Numaidecât a și apărut întrebarea: de ce tocmai acolo?

 Păi nu scrie negru pe alb în Ordonanța de urgență a Guvernului că Hotelul Triumf este scos din  procedura de vânzare și trecut în proprietate publică pentru a fi dat în folosință unei instituții publice cu nevoi stringente de spațiu sau condiții necorespunzătoare pentru a-și desfășura activitatea ,,în parametrii de normalitate’’? Scrie! Depinde, însă, ce înțelege fiecare prin sintagma ,,a-și desfășura activitatea în parametri de normalitate’’. Și nu este DNA instituția publică având  stringente nevoi din exact această categorie? Ba bine că nu!

 În plus, vă atrag atenția că nu este prima dată când emblematica instituție a statului de drepți dă semne că își caută un sediu în care să lucreze ,,în parametri de normalitate’’. Au mai încercat Laura Kovesi și băieții săi să se mute într-o locație din cele ce au aparținut Trustului Intact,  dar treaba a căzut. Tot fără rezultat au rămas și încercările DNA de-ași construi un sediu central propriu.  Atunci de ce să ne mai mirăm atâta ?!...

  De aceea, sunt convins că, pentru DNA, noua locație era singura opțiune corespunzătoare parametrilor săi de normalitate: anchetări pe bandă rulantă, arestări televizate și numai cu cătușele la vedere ș.a.m.d. Nu zic ba, treaba asta nu se face de azi- de ieri, iar de pe urma ei i s-au conferit Laurei Kovesi potop de ordine și medalii, dar se vede treaba că, pentru viitoare stagiune, era neapărat nevoie de un spațiu cu adevărat pe măsura sarcinilor mereu crescânde ale instituției-fanion a statului de drepți! Sau cel puțin asta ne dă de înțeles o foarte expresivă trimitere a Laurei Kovesi, în interviul acordat unui colaborator al revistei ,,Der Spiegel’’(altminteri fan declarat al lui Traian Băsescu și client preferat al ICR sub directoratul lui Horia Roman Patapievici) la atenția sporită pe care instituția publică pe care o conduce o va acorda unor,, cazuri importante pentru societate’’și unor ,, oameni cu funcții importante’’.  

 S-ar mai putea discuta și despre valoarea de simbol a viitorului amplasament al DNA.  Pornind,de exemplu, de la faptul că, peste drum,  se află o clădire în care se povestește că au locuit, pe rând, Ana Pauker și Alexandru Drăghici.Temute personaje din vremurile ,,dictaturii proletariatului’’ și a ,,ascuțirii luptei de clasă’’- când era la modă și cartea despre,,Timur și băieții săi’’, al cărei titlu l-am parafrazat-care au osândit la ani grei temniță și au trimis la moarte elita vieții  politică și spirituală a țării. Se știe, însă, că, mai târziu, clădirea a devenit reședința oficială rezervată ambasadorilor Statelor Unite al Americii, dintre care anumiți distinși diplomați au dovedit o cu totul aparte prețuire și încredere în șefa DNA! Că tot spre această reședință și-au croit potecuță felurite personaje, în frunte cu euro-pârăcioasa Monica Macovei, dar, mai ales, că fiecare a purtat, în mapa diplomat sau în poșetă, una sau mai multe jalbe împotriva unor inamici jurați, cu predilecție de la PSD, asta este o altă treabă.

 Iar, dacă tot am adus vorba despre PSD, haideți să o spunem lucrurile până la capăt! Păi nu este vecin, gard în gard, Hotelul,,Triumf’’, mai nou sediul DNA, cu sediul central al PSD? Este! Și nu este PSD clientul predilect al DNA? Este! În acest caz, gândind lucrurile în perspectivă, vedeți dumneavoastră ceva care ar putea face ca, de acum înainte, PSD să nu mai fie în topul țintelor pentru procurorii DNA? Cu atât mai mult cu cât mai sunt două-trei luni și mergem ață către startul pregătirilor pentru alegerile generale. Vă imaginați câtă economie de timp, de benzină, de efort fizic și intelectual se poate face cu un simplu telefon: ,,Alo, vecine PSD-ist, ia fă-ne mata o vizită amicală! Că doar cunoști zicala noastră: vizitați DNA până nu vă vizitează ea pe voi?’’

 Deocamdată, acestea nu sunt decât  supoziții și  jocuri de cuvinte. Fapt real și incontestabil fiind doar că foarte curând DNA se va muta în fostul Hotelul Triumf. Marcând, la propriu și la figurat, un adevărat triumf al Laurei  Kovesi și al băieților săi.   
                                                               

×