x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vă place România?

Vă place România?

de Sabina Iosub    |    25 Sep 2017   •   09:32
Vă place România?

Chiar așa! Vă place? Sunt zile când mă îndoiesc! Dar o cunoașteți? Vă înșelați, credeți-mă! Nu-s mai brează, nici eu nu o cunosc.

Între sesiunea de la Strasbourg și cea de la Bruxelles, am luat o porție zdravănă de România. Nu, nu fugiți! Nu o să vă spun nici despre peisaje, pe astea le vedeți pe Instagram, și nici despre obiceiuri, că au făcut străinii destule documentare. O să vă spun despre oameni. Oameni care nu sunt nici pe Facebook, cei mai mulți abia au avut timp să-și pună poza de profil, și nici la televizor.

O să încep cu ce nu e România. Țineți-vă bine! România nu e țara știrilor de la ora 5! Deloc! Nu spun că știrile sunt din altă țară, sunt de aici, doar că nu blăstămațiile-i definesc pe oamenii de la noi.

Întâmplarea a făcut să cunosc în câteva zile oameni de afaceri, medici, cercetători - români, nu britanici - țărani, pensionari și tineri. Români de dreapta, stânga, unii hipsteri, alții conservatori. Culmea, trăiau în orașe sau la țară, pe aceleași străzi ori pe ulițe învecinate și de multe ori în aceleași case. În bună viețuire, deloc furioși unii pe ideile din bula celuilalt. Și am văzut mai multe zâmbete și am simțit mai multă energie decât în toate talent-show-urile momentului.

Ce aveau ei și nu avem noi? Ei nu sunt dependenți de știrile momentului, nu se aruncă dis-de-dimineață în controversele zilei, nu-și încep ziua cu numărul de like-uri. Da, le plac și lor, știu ce se întâmplă pe lumea asta, sunt la curent cu cine-i fură și cine nu, dar în viața de zi cu zi consumă energie, nu giga pe net.

Cred că, printre ei, am văzut ce înseamnă fericirea de a trăi în țara asta. Nu fericirea aia tâmpă de genul Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat, ci fericirea aia a unor oameni care fac ceva, știu ce fac și vor să facă. România asta pe care am văzut-o eu e vie, frumoasă și plină de posibilități.

Spargeți bula! Ieșiți din ea! Vedeți România cu ochii și sufletul, nu prin camera de minimum 12 megapixeli. Îndreptați-vă gâtul, scoateți ochii dintre pixeli și priviți spre linia orizontului, nu la modelul bordurii. Așa o să vedeți mai bine chiar și cine vă fură!

×