x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Legendarele PROSTITUATE de la CRUCEA DE PIATRĂ din Bucureştiul de altădată

Legendarele PROSTITUATE de la CRUCEA DE PIATRĂ din Bucureştiul de altădată

13 Feb 2017   •   16:26
Legendarele PROSTITUATE de la CRUCEA DE PIATRĂ din Bucureştiul de altădată

Crucea de piatră şi tot cartierul dimprejur stârneşte şi acum curiozitatea, poate pentru că niciodată nu a fost documentată şi povestită pe îndelete istoria acestui loc.

 
Toţi cei care aud "Crucea de piatră" li se lăţeşte pe faţă un zâmbet complice. Este ştiut faptul că damele de consumaţie se găseau din Dudeşti, până la Bariera Vergului. De fapt, nu doar aici erau case de toleranţă sau prostituate, cea mai "bogată" zonă cu acest gen de faună era Gara de Nord dar şi pe lângă teatre.
 
În zona Crucii de Piatră se găseau prostituate de toate categoriile, de la cele clandestine, extrem de ieftine, până la cele de lux. Cele clandestine nu erau înregistrate şi astfel nu erau obligate să meargă la controalele medicale periodice. După ele urmau cele cu condicuţă, pe cont propriu, apoi bordelurile care aveau mai multe fete, 15 - 20, iar la rangul cel mai mare erau cele de lux, unde niciun bărbat nu putea intra, indiferent de cât de bogat era, dacă nu era recomandat de un client.
 
Casele de toleranţă din perioada interbelică erau uşor de recunoscut, fiecare dintre ele având un felinar roşu atârnat la poartă.
 
Numai că, pe străzile unde erau prostituate, se adunau şi mulţi nelegiuiţi. Nu de puţine ori aici aveau loc omoruri îngrozitoare, aceste conflictele fiind adesea relatate de presa vremii.
 
Citeşte şi: 

Povestea tragica a lui TERENTE, amantul favorit al femeilor si spaima politiei


Două dintre prostituatele de lux ale Bucureştilor de altădată, din au rămas în memoria colectivă, Zaraza şi Miţa Biciclista. Zaraza, fiica unui grec bogat şi a unei ţigănci, sucea minţile bărbaţilor cu frumuseţe şi vivacitatea ei.
 
Miţa Biciclista era o prahoveancă şcolită prin străinătăţuri şi care a fost amanta regelui Leopold al Belgiei, a pictorului Nicolae Grigorescu, a poetului Octavian Goga. Regele Ferdinand i-a făcut cadou o casă în apropierea Pieţei Amzei, pentru favorurile oferite. Porecla a primit-o din partea unui gazetar al vremii care a văzut-o plimbându-se cu bicicleta pe Calea Victoriei.
 
Prostituţia controlată prin lege a dispărut din România odata cu hotărârea autorităţilor comuniste, în anul 1949, când au decis să reeduce prostituatele şi să închidă toate casele de toleranţă.
 

×