x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Like-ul de pe Facebook spune ce persoană eşti

Like-ul de pe Facebook spune ce persoană eşti

13 Ian 2015   •   20:33
Like-ul de pe Facebook spune ce persoană eşti

Programele informatice sunt mai eficiente în creionarea personalităţii umane
Reţeaua de socializare Facebook permite o mai bună sondare a personalităţii utilizatorilor decât o pot face prietenii şi cunoscuţii, se arată într-un studiu publicat în Statele Unite. În cadrul cercetării, un calculator a fost mai eficient în evidenţierea personalităţii unei persoane decât colegii de muncă sau membrii familiei, pe baza like-urilor date de utilizator.

Autorii noului studiu, cercetători de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) şi Stanford (California), au apelat la un eşantion de 86.220 de voluntari utilizatori de Facebook, care au completat un chestionar despre trăsături ale personalităţii lor şi au permis accesul la like-urile personale. Rezultatele prezintă situaţia în privinţa a cinci trăsături de caracter: deschiderea de spirit (curiozitate şi imaginaţie), extraversiunea (tendinţa de a căuta compania celorlalţi), conştiinţa (autodisciplina, respectarea obligaţiilor), caracterul agreabil (tendinţa de a fi cooperant şi participativ) şi impulsivitatea (coleric, instabilitate emoţională).

Prin intermediul acestora, cercetătorii au putut cunoaşte, pe baza like-urilor, trăsături ale personalităţii. Aprecierea artistului Salvador Dali sau a meditaţiei dezvăluie, de exemplu, un mare spirit de deschidere.

Autorii au comparat rezultatele întrebând un prieten al fiecăruia din 17.622 de participanţi şi câte doi apropiaţi ai altor 14.410, iar concluzia a fost că programele informatice specializate sunt mai eficiente în dezvăluirea personalităţii unei persoane.

“Calculatoarele vor putea în viitor să ne determine trăsăturile psihologice şi să reacţioneze în funcţie de acestea, lucru care ar trebui să deschidă calea dezvoltării maşinilor dotate cu inteligenţă socio-emoţională”, arată Wu Youyou, cercetătoare la centrul de psihometrie a Universităţii Cambridge.

Odată cu dezvoltarea acestor tehnologii, rezultatele acestor cercetări ar putea da naştere la îngrijorări în privinţa protejării vieţii private, mai arată autorii. Însă “capacitatea de a aprecia personalitatea este o componentă esenţială a vieţii în societate, fie că este vorba de decizii care se iau zilnic sau de unele cu bătaie lungă, precum căsătoria, angajarea la un loc de muncă sau alegerea ca preşedinte”, afirmă David Stilwell, profesor la Universitatea Cambridge.
Studiul a fost publicat în Proceedings of National Academy of Sciences

×