x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O poveste din fotbal - Haină de blană

O poveste din fotbal - Haină de blană

de Horatiu Sima    |    06 Mar 2008   •   00:00
O poveste din fotbal - Haină de blană

Despre sacoşele cu bani se vorbeşte mult în ultimul timp. Puţină lume îşi mai aduce aminte de un episod similar, petrecut  în anii 90, în urma căruia făptuitorii au avut mult se suferit, nu ca în zilele nostre, când toată lume ştie despre ce este vorba, dar se face că plouă



Despre sacoşele cu bani se vorbeşte mult în ultimul timp. Puţină lume îşi mai aduce aminte de un episod similar, petrecut  în anii 90, în urma căruia făptuitorii au avut mult se suferit, nu ca în zilele nostre, când toată lume ştie despre ce este vorba, dar se face că plouă


BOMBA. Sezonul 91-92. UTA şi Unirea Alba Iulia  se luptau pentru promovarea în Divizia A. In derby-ul din oraşul marii uniri gazdele au învins cu 2-0. Peste câteva zile, a explodat bomba. Reprezentanţi ai ambelor cluburi au fost filmaţi atunci când au încercat să aranjeze rezultatul meciului.Toată tărăşenia a fost pusă la cale din timp, la conspiraţie participând mai multe persoane din anturajul ambelor cluburi. Cert este însă că, pentru a fi siguri că nu vor întâmpina o rezistenţă serioasă din partea unor fotbalişti din Alba Iulia, arădenii au ajuns la concluzia că trebuie să îi motiveze material, pentru ca unii dintre ei să o lase mai moale. În acea perioadă antrenor principal al textiliştilor era Ionuţ Popa, actualul tehnician al Politehnici Iaşi, iar secund era Mihai Jivan, antrenorul cu portarii. Preşedinte era Ioan Pop, iar vicepreşedinte fostul arbitru Dorin Vătran.


COMPLOTIŞTII. Mihai Jivan a luat legătura cu 4 fotbalişti de la Unirea Alba Iulia, antrenată în acea vreme de Cornel Ţălnar, actualul antrenor secund al dinamoviştilor. Cele două părţi s-au întâlnit între Deva şi Alba Iulia, mai precis la un restaurant din Sebeş. În acel loc, în afara lui Mihai Jivan, care venise cu sacoşa cu bani, conform înţelegerii, au mai fost, din partea gazdelor, jucătorii Gheorghe Georgescu, Nicolae Seliuc, Ioan Mărginean şi Neluţu Popa. Cei patru jucători ai lui Cornel Ţălnar  înştiinţaseră, în prealabil, clubul de tentativa de cumpărare pusă la cale de arădeni şi au filmat toată întâlnirea şi discuţiile ce au avut loc. Când totul părea bătut în cuie, peste complotişti a intrat Poliţia, toţi fiind duşi la secţie, unde au dat declaraţii. Dacă cei patru localnici au plecat rapid spre case, Mihai Jivan a rămas în arestul Poliţiei din Alba Iulia peste noapte.


INTERESE. De aici lucrurile au început să se complice, cei din Alba Iulia dorind ca în locul dezvăluirii flagrantului, UTA să o lase mai moale în meciul direct, câştigat pe teren de elevii lui Cornel Ţălnar cu scorul de 2-1. De asemenea, mai vroiau ca, la meciul din etapa următoare, intermediară, de peste câteva zile, cu Strungul Arad, în deplasare, arădenii să le vândă meciul, prin influenţele pe care le aveau asupra acestei echipe, iar totul flagrantul urma să fie şters cu buretele.  "UTA nu avea nevoie să cumpere acel meci. Am şi pierdut şi ne-au şi penalizat. A fost, cu siguranţă, o acţiune bine regizată, cu multă mârşăvie. Nu s-a mai auzit în fotbalul românesc ca cineva să te filmeze când dai banii să truchezi un meci. Ioan Pop era preşedinte şi se afla în conflict de interese cu persoane din anturajul echipei. Probabil Gheorghe Borugă dorea să conducă el, fapt pentru care a şi fost numit antrenor secund al lui Flavius Domide, anul următor, când s-a reuşit promovarea. Apoi au fost schimbaţi inexplicabil, sau poate aceasta este explicaţia, cine ştie", rememorează Mihai Jivan evenimentele.


SUPĂRARE. Comisiile federale au judecat cazul de mai multe ori, atât la Comisia de Disciplină, cât şi la cea de Apel. Deciziile au fost severe la un moment dat, sub şocul imaginilor filmate. De altfel, la nivel federal, cele mai multe reproşuri s-au îndreptat către Unirea Alba Iulia, considerându-se că au fost încălcate grav regulamentele federale atunci când primii care au aflat de tentativa de corupţie au fost poliţiştii din Alba Iulia, şi nu şefii federaţiei. UTA şi Unirea au fost penalizate, în final, cu câte 8 puncte fiecare şi pierderea meciului direct cu 0-3, iar în prima divizie  a promovat CSM Reşita, care s-a trezit, înainte cu câteva etape, pe primul loc. Participanţii la întâlnirea de la Sebeş au primit sancţiuni extrem de severe: Mihai Jivan, Ioan Mărginean, Gheorghe Georgescu, Nicolae Seliuc, Neluţu Popa au fost suspendaţi pe viaţă, dar, ulterior sancţiunile au mai fost reduse, iar antrenorul  Cornel Ţălnar şi Emil Târnoveanu, un apropiat al echipei Unirea, au fost excluşi din viaţa sportivă. Şi în cazul celor doi sancţiunile au fost reduse ceva mai târziu.


DEPUNCTARE. "Iniţial ne-au scăzut 4 puncte. Dacă unii tăceau din gură, promovam şi aşa. Au făcut însă recursuri şi ne-au dat 12, apoi s-a ajuns la  8. S-au făcut greşeli mari, puteam să fim excluşi din campionat", spune Jivan, care a căzut la mijloc în această poveste, denumită în lumea fotbalului "haina de blană". La un moment dat, datorită depunctării impusă de federaţie, din candidată la promovare, Unirea Alba Iulia ajunsese în zona retrogradării. Dacă pierdea meciul direct, cu CSM Reşiţa, de pe teren propriu ajungea în eşalonul trei. Încărcătura a fost extraordinar de mare, stadionul Cetate era neâncăpător de câtă lume venise la meciul cu reşiţenii. Ei bine, elevii preşedintelui Marius Popescu, de frică, au ajuns la stadion la 10,40, intrând dezechipaţi de pe drum, direct pe stadion. Într-o atmosferă total ostilă federaţiei, dar şi reşiţenilor, elevii lui Ţălnar au câştigat . "După ce am fost pe la FRF, cu jalba-n proţap pentru a ne ridica suspendarea, jucătorii au făcut chiar greva foamei la Bucureşti şi am ajuns să jucăm meciul decisiv pentru a ne salva de la retrogradare, chiar la Alba Iulia, tocmai cu CSM Reşiţa, echipa care a promovat peste noapte în Divizia A. I-am învins cu 2-1 şi ne-am salvat într-un sezon în care trebuia să promovăm noi", îşi aduce aminte de acele întâmplări fostul preşedinte al echipei Unirea Alba Iulia, Nicolae Smadea.


ACARUL PĂUN.„Când te împing zece de la spate, nu mai ai ce să faci. Eu am dus geanta cu bani şi m-au filmat. FRF m-a suspendat un an din activitatea competiţională, iar alţii au scăpat, cum a fost cazul lui Ionuţ Popa. El era atunci antrenor principal la textilişti. Când a văzut că e scandal mare, a tulit-o în Italia. A stat acolo până când s-au liniştit apele şi a venit înapoi. El a antrenat echipa în 1993, împreună cu  Coco Dumitrescu, asta după ce Flavius Domide şi Gheorghe Borugă au reuşit să promoveze UTA. Au fost interese mari şi fiecare şi-a asumat merite pentru promovare. Nu degeaba, Popa şi Borugă nu s-au înţeles mai mult de o lună, indiferent la ce echipa au fost, UTA, Jiul sau alta.Dacă eu eram vinovat, nu mai călcam niciodată la stadion”, rememora actorul principal al întâmplării, Mihai Jivan.Persistă doar o singură nedumerire, credeţi, stimaţi cititori, că de atunci şi până acum, în fotbalul nostru, nu s-au mai petrecut asemenea fapte? Dacă răspunsul este pozitiv, atunci care să fie motivul pentru care nu au ajuns la cunoştinţa publicului, în afara scandalului, asupra căruia vom reveni într-un material ulterior, dintre Dacia Unirea Brăila – Politehnica Iaşi, în deja celebrul caz Cănănău.

×