x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Chipul lui Copernic

Chipul lui Copernic

de Anca Aldea    |    29 Noi 2008   •   00:00

La trei ani după descoperirea, în vecinătatea Altarului Sfintei Cruci din Catedrala Frombrock, a unor rămăşiţe umane aparţinând unui bărbat care şi-a pierdut viaţa la vârsta de 70 de ani, specialiştii polonezi au făcut un anunţ extraordinar.





În urma analizării mostrelor ADN prelevate de pe resturile pământeşti găsite în mormântul descoperit în 2005 în nordul Poloniei (în apropierea unei catedrale romano-catolice unde a trăit, în secolul al XVI-lea, marele om de ştiinţă care a revoluţionat astronomia modernă) şi a mostrelor prelevate de pe două şuviţe de păr găsite într-o carte în Universitatea Uppsala din Suedia, oamenii de ştiinţă sunt aproape siguri că, în urmă cu trei ani, au descoperit rămăşiţele pământeşti ale lui Nicolaus Copernic, omul care a apărat cu toate forţele teoria heliocentrismului (în limba greacă Helios înseamnă Soare, iar kentron – centru), dezvoltată pentru prima dată în secolul al III-lea î.Hr. de către savantul grec Aristarh din Samos.

Cu ajutorul tehnologiei computerizate, cercetătorii au reuşit să reconstituie figura savantului, care reuşise să-şi atragă oprobiul bisericii vremii lui prin teoriile enunţate şi puternic susţinute. Copernic şi-a imaginat un model matematic complet al unui sistem heliocentric, extins şi perfecţionat câţiva zeci de ani mai târziu de către matematicianul, astronomul şi naturalistul german Johannes Kepler (precursorul calculului integral).

CERCETARE POLONEZĂ. Când arheologii polonezi au scos la lumină, în 2005, un craniu fără mandibulă şi câteva oase ale unui bărbat în vârstă de aproximativ 70 de ani, au început să apară tot mai multe speculaţii cu privire la apartenenţa acestor rămăşiţe pământeşti. Să fi fost ele ale părintelui astronomiei moderne? Analizele de laborator dau câştig de cauză răspunsului afirmativ la această întrebare. Ba mai mult, polonezul Jerzy Gassowski, directorul Institutului de Arheologie şi Antropologie din Pultusk şi şeful echipei de arheologi care a făcut impresionanta descoperire în urmă cu trei ani în vecinătatea catedralei romano-catolice, spune că, în urma reconstituirii, s-a arătat că nasul lui Copernic era rupt în momentul morţii, iar deasupra ochiului stâng avea un semn similar celui aflat pe portretele omului de ştiinţă pictate în urmă cu cinci secole.

CONFIRMARE SUEDEZĂ. Cercetătorul polonez a declarat însă că există o urmă de îndoială cu privire la această autentificare. Totuşi, o echipă de specialişti geneticieni din Suedia, conduşi de Marie Allen de la Laboratorul Rudbeck din cadrul Departamentului de Genetică şi Patologie de la Universitatea Uppsala, a analizat ADN prelevat de pe câteva vertebre găsite în mormântul de la Fromborck, un dinte şi un femur. Rezultatele analizelor au fost comparate cu testele efectuate pe cele două şuviţe de păr găsite la Universitatea Uppsala, într-o carte care i-a aparţinut lui Nicolaus Copernic.

SCURT CV
Astronom, cosmolog, matematician, economist, preot catolic, Nicolaus Copernic a dezvoltat Teoria heliocentrică a sistemului solar. S-a născut în 1473, într-o familie de comercianţi şi înalţi funcţionari administrativi de limbă germană. După ce a urmat studiile a trei universităţi de prestigiu din Europa, Copernic a scris o serie de tratate de astronomie, în care apăra ideile heliocentrismului. A murit în luna mai  1543.

×
Subiecte în articol: special copernic