x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile asupra sănătății ale renunțării la cafea

Beneficiile asupra sănătății ale renunțării la cafea

de Anastasia Paul    |    28 Mai 2024   •   09:15
Beneficiile asupra sănătății ale renunțării la cafea
Sursa foto: Unsplash.com

Cafeaua ne oferă un plus de energie dimineața, o scuză pentru a face o pauză la serviciu și o băutură fără alcool în timp ce socializăm.

Dar, oricât de mult ne place cafeaua, nu ne este mereu benefică. În timp ce unii oameni pot să bea câteva căni pe zi fără probleme, consumul de cafea îi poate determina pe alții să experimenteze anxietate crescută, arsuri la stomac sau tulburări de somn, printre alte simptome. 

Din acest motiv – sau pur și simplu pentru că nu mai doresc să fie atât de dependenți de cofeină – unii oameni pot opta să renunțe la cafeaua de dimineață. Este ceva ce noi ceilalți ar trebui să ia în considerare?

Efectele asupra sănătății
Înainte de a intra în potențialele beneficii ale renunțării la cafea, să clarificăm câteva lucruri. În cele mai multe cazuri, băutura - făcută din semințele prăjite și măcinate ale plantei de cafea – conține cofeină și alte substanțe chimice din plante, precum și nutrienți, precum vitamina B și magneziu. 

„Boabele de cafea sunt bogate în mai mulți polifenoli și antioxidanți”, spune Lina Begdache PhD, RDN, profesor asociat în Departamentul de studii de sănătate și bunăstare de la Universitatea Binghamton. „Polifenolii ne pot îmbunătăți sănătatea la nivel molecular, iar antioxidanții opresc oxidarea care de obicei ne mănâncă țesutul sănătos.”

Deși există motive întemeiate pentru care unii oameni ar dori să ia în considerare renunțarea sau reducerea consumului de cafea, nu ar trebui să trecem cu vederea beneficiile pentru sănătate.

Sigur, ceașca ta de cafea de dimineață ar putea avea un gust delicios, dar există șanse mari ca acesta să nu fie atracția principală.

„În primul rând, cofeina din cafea poate crește nivelul de energie”, spune Laura Purdy, MD, medic de familie din Miami, cu experiență în nutriție. „Este un stimulent care poate ajuta la combaterea oboselii și a epuizării, precum și un stimulent al dispoziției care poate ajuta la depresie.” În plus, după cum subliniază Shoshana Ungerleider, medic internist din San Francisco, cu experiență în nutriție, cafeaua poate, de asemenea, să îmbunătățească funcția creierului - sporind vigilența, concentrarea și performanța atletică.

Potrivit unei analize din 2020 a cercetărilor existente despre cafea, cofeină și sănătate, publicată în New England Journal of Medicine, antioxidanții din cafea pot reduce inflamația și pot oferi o anumită protecție împotriva bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer.

În plus, concluziile unui studiu din 2021, pe mai mult de 300.000 de participanți, publicat în JAMA Internal Medicine, sugerează că băutorii de cafea pot avea un risc mai mic de fibrilație atrială decât cei care nu consumă - lucru pe care unii cercetători îl atribuie proprietăților antiinflamatorii ale băuturii.

Riscuri pentru sănătate
În timp ce unii oameni pot bea cafea cu moderație, fără probleme, cei care sunt mai sensibili la cofeină pot ajunge să se confrunte cu o serie de efecte secundare, chiar dacă au consumat doar o cantitate mică, notează Purdy. 

Sensibilitate sau nu, atunci când cineva a consumat mai multă cofeină decât poate suporta corpul său, aceasta tinde să îi afecteze calitatea somnului.

„Acest lucru ar duce la oboseală”, explică Purdy. „Ai nevoie de un somn odihnitor și de o noapte întreagă de odihnă pentru ca organismul să se reseteze și să fie pregătit pentru următoarea perioadă de veghe.” 

Deoarece cofeina din cafea este un stimulent, consumul mai multor căni pe zi poate crește răspunsul la stres și poate duce la sporirea anxietății, notează Begdache. De asemenea, îi poate determina unii oameni să experimenteze o creștere a frecvenței cardiace sau a tensiunii arteriale, subliniază Ungerleider.

Pe lângă orice altceva, consumul de cafea nu este întotdeauna blând cu tractul nostru digestiv.

„Cofeina poate stimula secreția de acid gastric și poate exacerba simptomele de reflux acid și sindromul de colon iritabil”, spune Barbara Kovalenko, consultant în nutriție.

Cine dorește să ia în considerare renunțarea sau reducerea consumului de cafea? Potrivit lui Kovalenko, oamenii care se confruntă cu oricare dintre aceste efecte secundare negative ar trebui probabil să se gândească la asta. „Persoanele cu anxietate, tulburări de somn, probleme gastro-intestinale (GI) sau anumite afecțiuni cardiace pot beneficia, de asemenea, de reducerea sau eliminarea consumului de cafea”, spune ea.

De asemenea, mamele care alăptează și persoanele cu anumite afecțiuni medicale ar trebui să ia în considerare renunțarea sau limitarea cafelei din cauza potențialelor efecte adverse.

Beneficiile pentru sănătate ale renunțării la cafea 

1. Somn
Deoarece consumul de cafea poate perturba ciclul tău de somn, scăderea sau eliminarea aportului zilnic de cofeină poate ajuta la un somn odihnitor.

„Cofeina blochează receptorii de adenozină, iar adenozina promovează somnul”, spune Edwina Clark, RD, dietetician în San Francisco. „Prin urmare, eliminarea cofeinei poate ajuta la îmbunătățirea somnului pentru unii oameni.”

2. Anxietate
Aceeași creștere instantanee a energiei datorită cofeinei, poate provoca, la unii o creștere a anxietății, notează Purdy. „Anxietatea poate veni însoțită de o mulțime de probleme de sănătate, de la inimă la hipertensiune arterială ți la cicluri de somn perturbate”, explică ea. Evitând cofeina, putem evita sau cel puțin reduce nivelul de anxietate.

3. Energie
Renunțarea la cafea poate duce la mai puține fluctuații ale cantității de energie pe care o ai pe parcursul zilei, subliniază Ungerleider. „Când încetezi să bei cafea, dependența organismului de cofeină scade, ceea ce duce la niveluri de energie mai consistente, fără avariile asociate cu retragerea cofeinei”, explică ea. Deoarece lipsa cofeinei poate duce la îmbunătățirea calității somnului, îți îmbunătățește și șansele de a te trezi vioi.

4. Digestie
Dacă stomacul și sistemul digestiv nu sunt la fel după ce ai băut cafea, renunțarea la ea poate ajuta lucrurile să revină la normal. „Cofeina poate irita mucoasa stomacului și crește producția de acid, ceea ce duce la simptome la persoanele susceptibile”, explică Ungerleider.

Cum să renunți la cafea
Cu toate beneficiile renunțării la cafea, renunțarea la cofeină este mai ușor de spus decât de făcut, mai ales dacă este un obicei zilnic mult timp.

Iată câteva sfaturi de experți pentru a reduce consumul de cafea:

Ascultă-ți corpul
Deoarece consumul de cafea este o parte normală a vieții de zi cu zi, poate fi ușor să uiți că este un drog — cel mai consumat drog psihoactiv din lume. Și, la fel ca unele dintre celelalte substanțe care ne afectează sistemul nervos, cum ar fi antidepresivele și alte medicamente psihiatrice, corpul nostru nu răspunde bine la renunțarea completă și bruscă la cofeină. „Cel mai important este să renunți încet și să-ți asculți corpul”, spune Purdy. 

Treptat
Pentru a nu experimenta efectele neplăcute ale sevrajului, Begdache recomandă să renunți la cafea în decurs de câteva zile. „Renunțarea la cafea duce la simptome de sevraj, de la dureri de cap, oboseală, scăderea energiei și a vigilenței, până la somnolență, dispoziție depresivă și dificultăți de concentrare”, spune ea.

Dacă vrei să renunți cafeaua, dar nu ești sigur de unde să începi, iată câteva sugestii:

Începe prin a reduce cantitatea de cafea pe care o bei în fiecare zi (de exemplu, de la două căni la o cană)
Bea cafea mai rar (de exemplu, bea cafea o dată la două zile)
Redu conținutul de cofeină din fiecare porție de cafea pe care o bei (de exemplu, înlocuind treptat cafeaua obișnuită cu o cantitate tot mai mare de decofeină)
Încearcă ceaiul
Cafeaua nu este singura băutură cu cofeină . „Dacă vrei să renunți la cafea, dar nu poți trăi fără cofeină, încearcă să schimbi cafeaua cu ceaiuri cu cofeină, cum ar fi ceai negru, ceai verde sau matcha”, spune Clark. „Ceaiurile cu cofeină furnizează, de obicei, mult mai puțină cofeină decât cafeaua, dar poate fi suficientă pentru a evita o durere de cap de sevraj.”, notează realsimple.com.
 

×
Subiecte în articol: cafea sanatate