x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cine sunt primii locuitori europeni?

Cine sunt primii locuitori europeni?

de Alexandra Zotta    |    03 Apr 2008   •   00:00

Noi cercetări antropologice din Spania demonstrează că teritoriul Europei a fost populat începând cu mulţi ani mai devreme decât s-a crezut până acum, relatează Reuters, citată de Yahoo News

Noi cercetări antropologice din Spania demonstrează că teritoriul Europei a fost populat începând cu mulţi ani mai devreme decât s-a crezut până acum, relatează Reuters, citată de Yahoo News. Cercetările au fost efectuate pe o mandibulă nou-descoperită de arheologi într-o peşteră de lângă Burgos, în situl Atapuerca din nordul Spaniei. Acum 14 ani erau descoperite, în aceeşi zonă, rămăşiţele conside­rate până acum cele mai vechi moşteniri de la strămoşii noştri. Pe lângă mandibulă, arheologii au descoperit o serie de dinţi şi diverse unelte rudimentare. Datarea acestora a stabilit că rămăşiţele aparţineau unor oameni de acum 1,2 milioane de ani. Deci, Europa a fost populată de strămoşii omului cu 400.000 de ani mai devreme decât se credea până acum. Diverse săpături arheologice efectuate pe teritoriul Franţei, Spaniei şi Italiei au arătat că în aceste zone a existat activitate umană, însă nu au fost găsite oase, ca la situl de la Atapuerca, ci doar rămăşiţe animale şi unelte.

 

Cercetările amănunţite ale mandibulei au dus la concluzia că aceasta aparţine unei specii numite de cercetători Homo antecessor – omul “pionier”. Se pare că această specie este un strămoş comun al omului de Neanderthal şi al omului modern. Au existat diverse controverse în privinţa perioadei în care omul modern a părăsit Africa pentru a cunoaşte noi teritorii. Unii arheo­logi sunt de părere că hominizii, un grup de rude mai îndepărtate ale oamenilor moderni, au apărut şi au dispărut apoi subit, făcând loc altora şi menţinând astfel un proces foarte lent de populare a continentului. Alţi oameni de ştiinţă sunt de părere că omul modern a plecat din Africa acum 50.000 de ani şi a stabilit cultura Epocii de piatră în Europa, Asia şi Australia. Se pare că primele rude au apărut mai devreme pe teritoriul european. Descoperirea sprijină teoria conform căreia oamenii timpurii au plecat din Africa întâi spre Orientul Mijlociu, nu spre Strâmtoarea Gibraltar, cea care separă Europa de Africa. Mandi­bula de la Atapuerca este ase­mă­nătoare ca formă cu una desco­perită în Georgia, care se pare că a aparţinut unor oameni de acum 1,7 milioane de ani. “Această descoperire duce la o concluzie foarte importantă”, a declarat Eduald Carbonell, director al Institutului Catalan de Paleo-Ecologie Umană şi Evoluţie Socială. Concluzia este aceea că hominizii au pornit din Africa şi s-au oprit în Caucaz. În timpul staţionării lor aici, au evoluat în forma cunoscu­tă sub numele de Homo antecessor, care a populat apoi Europa nu acum 800.000 de ani, ci acum 1,3 milioane de ani. Astfel, dovezile contrazic teoriile formula­te până acum. Se pare că procesul de populare a fost unul accele­rat şi continuu. După aceas­tă descoperire, arheologii se aşteap­tă să descopere fosile şi mai vechi, până la 1,8 milioane de ani în unele zone ale continentului. Aceasta este noua ipoteză ştiinţifică.

×
Subiecte în articol: arheo