x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Capra neagră, râvnită de turiştii foto ajunşi în Parcul Naţional Munţii Rodnei

Capra neagră, râvnită de turiştii foto ajunşi în Parcul Naţional Munţii Rodnei

18 Mar 2015   •   10:15
Capra neagră, râvnită de turiştii foto ajunşi în Parcul Naţional Munţii Rodnei

Turiştii români şi străini care ajung în oraşul Borşa, situat la poalele Munţilor Pietrosul Rodnei (2.221 metri), preferă scurte excursii de o zi sau mai multe zile, în Parcul Naţional Munţii Rodnei pentru a admira peisajul, dar şi în speranţa că vor putea întâlni şi fotografia capra neagră, râsul sau floarea de colţ.


Directorul Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca, a declarat că pe aria parcului care se întinde pe zeci de mii de hectare, între judeţele Maramureş şi Bistriţa Năsăud, trăiesc peste 100 de capre negre, alături de alte animale sălbatice şi o floră bogată în specii diferite.
Iar unul dintre cele mai râvnite trofee foto constă în vânarea unor imagini cu capra neagră, care poate fi întâlnită pe crestele abrupte de la 1.000 de metri altitudine, însă traseele montane sunt dificile, greu de parcurs, vremea mereu instabil,ă iar cei care urcă muntele pe cont propriu fără a fi familiarizaţi cu capcanele unor piscuri abrupte se expun unui pericol major.
"Cred că în anul 2004, în care a fost înfiinţată administraţia parcului, aveam în evidenţă cel puţin 34 de exemplare de capră neagră ca acum să ajungem la 140 de exemplare. Parcul a fost repopulat cu capre negre aduse din Bucegi şi Retezat, însă e dificil să spunem cu o foarte mare precizie numărul real de capră neagră întâlnită în parc, dar cu certitudine acum avem 140 de exemplare pe teritoriul parcului. În timp numărul acestora poate creşte şi ne dorim acest lucru fiind vorba de un parc renumit al României", a spus Doina Jauca.

Vezi AICI.

×